More accurate method for estimation of freezing point cut-off value for adulteration with added water in sheep's milk.
Result description
Milk purchase and price are the factors for necessity to control a possible falsification. Milk adulteration with added water (MA) is controlled by freezing point depression (FPD). The goal was to estimate the basis for FPD cut-off value (for standard milk, to identify MA) for sheep milk. The FPD means of bulk milk samples were -0.559 ± 0.029 in Slovakia and -0.568 ± 0.0264 °C in the Czech Republic. High correlations were between FPD and milk components: -0.228, -0.231, -0.219 (P < 0.01), -0.497 and -0.341 (P < 0.001) for fat, protein, lactose, solids not fat and total solids. The FPD cut-off value can be in the range close to -0.511 °C (mean + standard deviation x 1.64, one-sided 95% confidence interval). Therefore, limits and limit equations for FPD and milk components along the months for possibility to identify MA of sheep milk were calculated.
Keywords
raw sheep milkfreezing pointmilk componentsadulteration with water
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.
Original language description
Výkup a cena mléka jsou faktory potřeby kontroly případného zvodnění (falšování). Falšování mléka přidanou vodou (FM) lze kontrolovat bodem mrznutí mléka (BMM). Cílem bylo odhadnout základ pro limitní hodnotu BMM (pro standardní mléko, k identifikaci FM) pro ovčí mléko. Průměry BMM bazénových vzorků byly -0,559 ± 0,029 na Slovensku a -0,568 ± 0,0264 °C v České republice. Vysoké korelace byly mezi BMM a mléčnými složkami: -0,228, -0,231, -0,219 (P < 0,01), -0,497 a -0,341 (P < 0,001) pro tuk, bílkoviny, laktózu, sušinu tukuprostou a sušinu celkovou. Limitní hodnota BMM může být v blízkosti -0,511 °C (průměr + směrodatná odchylka x 1,64, jednostranný 95 % interval spolehlivosti). Proto byly vypočteny limity a limitní rovnice pro BMM a mléčné složky podle měsíců pro možnost identifikovat falšování ovčího mléka.
Czech name
Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.
Czech description
Výkup a cena mléka jsou faktory potřeby kontroly případného zvodnění (falšování). Falšování mléka přidanou vodou (FM) lze kontrolovat bodem mrznutí mléka (BMM). Cílem bylo odhadnout základ pro limitní hodnotu BMM (pro standardní mléko, k identifikaci FM) pro ovčí mléko. Průměry BMM bazénových vzorků byly -0,559 ± 0,029 na Slovensku a -0,568 ± 0,0264 °C v České republice. Vysoké korelace byly mezi BMM a mléčnými složkami: -0,228, -0,231, -0,219 (P < 0,01), -0,497 a -0,341 (P < 0,001) pro tuk, bílkoviny, laktózu, sušinu tukuprostou a sušinu celkovou. Limitní hodnota BMM může být v blízkosti -0,511 °C (průměr + směrodatná odchylka x 1,64, jednostranný 95 % interval spolehlivosti). Proto byly vypočteny limity a limitní rovnice pro BMM a mléčné složky podle měsíců pro možnost identifikovat falšování ovčího mléka.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Basic information
Result type
O - Miscellaneous
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2015