More accurate method for estimation of freezing point cut-off value for adulteration with added water in sheep's milk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA20" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA20 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.
Original language description
Výkup a cena mléka jsou faktory potřeby kontroly případného zvodnění (falšování). Falšování mléka přidanou vodou (FM) lze kontrolovat bodem mrznutí mléka (BMM). Cílem bylo odhadnout základ pro limitní hodnotu BMM (pro standardní mléko, k identifikaci FM) pro ovčí mléko. Průměry BMM bazénových vzorků byly -0,559 ± 0,029 na Slovensku a -0,568 ± 0,0264 °C v České republice. Vysoké korelace byly mezi BMM a mléčnými složkami: -0,228, -0,231, -0,219 (P < 0,01), -0,497 a -0,341 (P < 0,001) pro tuk, bílkoviny, laktózu, sušinu tukuprostou a sušinu celkovou. Limitní hodnota BMM může být v blízkosti -0,511 °C (průměr + směrodatná odchylka x 1,64, jednostranný 95 % interval spolehlivosti). Proto byly vypočteny limity a limitní rovnice pro BMM a mléčné složky podle měsíců pro možnost identifikovat falšování ovčího mléka.
Czech name
Zpřesnění postupu odhadu detekční hodnoty bodu mrznutí pro zvodnění ovčího mléka.
Czech description
Výkup a cena mléka jsou faktory potřeby kontroly případného zvodnění (falšování). Falšování mléka přidanou vodou (FM) lze kontrolovat bodem mrznutí mléka (BMM). Cílem bylo odhadnout základ pro limitní hodnotu BMM (pro standardní mléko, k identifikaci FM) pro ovčí mléko. Průměry BMM bazénových vzorků byly -0,559 ± 0,029 na Slovensku a -0,568 ± 0,0264 °C v České republice. Vysoké korelace byly mezi BMM a mléčnými složkami: -0,228, -0,231, -0,219 (P < 0,01), -0,497 a -0,341 (P < 0,001) pro tuk, bílkoviny, laktózu, sušinu tukuprostou a sušinu celkovou. Limitní hodnota BMM může být v blízkosti -0,511 °C (průměr + směrodatná odchylka x 1,64, jednostranný 95 % interval spolehlivosti). Proto byly vypočteny limity a limitní rovnice pro BMM a mléčné složky podle měsíců pro možnost identifikovat falšování ovčího mléka.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů