All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Estimation of components proportions on cow, sheep and goat milk freezing point depression and identification of probable sheep milk adulteration with added water

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000042" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000042 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-11-17.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-11-17.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Odhad proporcí podílů složek na bodu mrznutí mléka krav, ovcí a koz a identifikace pravděpodobného zvodnění ovčího mléka

  • Original language description

    Cena syrového mléka malých přežvýkavců (MP) je výrazně vyšší než mléka kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho případného zvodnění (ZM; falšování). Cílem bylo realizovat zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Použity byly bazénové vzorky. Laktóza tvoří 55,0, 46,95 a 48,18 % BMM u krav, ovcí a koz. Průměr BMM u ovcí byl -0,559 ± 0,029 °C (n = 811). 1 % ZM zvyšuje BMM o 0,006 a 0,0072 °C u krav a ovcí. Změny (zvýšení) v obsahu tuku (např. chyba odběru vzorku) o 5,75 % změnily (snížily) BMM u ovcí o 0,005 °C. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM u ovcí byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) × 1,64 a x - sd × 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM ovcí.

  • Czech name

    Odhad proporcí podílů složek na bodu mrznutí mléka krav, ovcí a koz a identifikace pravděpodobného zvodnění ovčího mléka

  • Czech description

    Cena syrového mléka malých přežvýkavců (MP) je výrazně vyšší než mléka kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho případného zvodnění (ZM; falšování). Cílem bylo realizovat zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Použity byly bazénové vzorky. Laktóza tvoří 55,0, 46,95 a 48,18 % BMM u krav, ovcí a koz. Průměr BMM u ovcí byl -0,559 ± 0,029 °C (n = 811). 1 % ZM zvyšuje BMM o 0,006 a 0,0072 °C u krav a ovcí. Změny (zvýšení) v obsahu tuku (např. chyba odběru vzorku) o 5,75 % změnily (snížily) BMM u ovcí o 0,005 °C. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM u ovcí byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) × 1,64 a x - sd × 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM ovcí.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27/159

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    11-17

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database