Estimation of components proportions on cow, sheep and goat milk freezing point depression and identification of probable sheep milk adulteration with added water
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000042" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000042 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-11-17.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-11-17.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odhad proporcí podílů složek na bodu mrznutí mléka krav, ovcí a koz a identifikace pravděpodobného zvodnění ovčího mléka
Original language description
Cena syrového mléka malých přežvýkavců (MP) je výrazně vyšší než mléka kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho případného zvodnění (ZM; falšování). Cílem bylo realizovat zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Použity byly bazénové vzorky. Laktóza tvoří 55,0, 46,95 a 48,18 % BMM u krav, ovcí a koz. Průměr BMM u ovcí byl -0,559 ± 0,029 °C (n = 811). 1 % ZM zvyšuje BMM o 0,006 a 0,0072 °C u krav a ovcí. Změny (zvýšení) v obsahu tuku (např. chyba odběru vzorku) o 5,75 % změnily (snížily) BMM u ovcí o 0,005 °C. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM u ovcí byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) × 1,64 a x - sd × 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM ovcí.
Czech name
Odhad proporcí podílů složek na bodu mrznutí mléka krav, ovcí a koz a identifikace pravděpodobného zvodnění ovčího mléka
Czech description
Cena syrového mléka malých přežvýkavců (MP) je výrazně vyšší než mléka kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho případného zvodnění (ZM; falšování). Cílem bylo realizovat zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Použity byly bazénové vzorky. Laktóza tvoří 55,0, 46,95 a 48,18 % BMM u krav, ovcí a koz. Průměr BMM u ovcí byl -0,559 ± 0,029 °C (n = 811). 1 % ZM zvyšuje BMM o 0,006 a 0,0072 °C u krav a ovcí. Změny (zvýšení) v obsahu tuku (např. chyba odběru vzorku) o 5,75 % změnily (snížily) BMM u ovcí o 0,005 °C. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM u ovcí byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) × 1,64 a x - sd × 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM ovcí.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27/159
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
11-17
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—