The relations of sheep´s and cow´s freezing point of milk to its composition and properties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000142" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000142 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000191
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The relations of sheep´s and cow´s freezing point of milk to its composition and properties
Original language description
Aim of this work was to investigate the sheep and cow milk composition, properties and milk freezing point (MFP) as an important milk indicator (MI). Data sets of sheep (Tsigai (C), n = 60) and cows (Czech Fleckvieh cattle (B), n = 93) bulk milk samples(BMSs) were investigated. Sheep milk showed the lower MFP value (-0.6048 °C; C) than cow milk (?0.5221 °C, B). Mentioned differences influenced also the contents of some components: fat (7.58% C vs. 3.40% B, P < 0.001); urea (63.6 mg.100mL-1 C vs. 40.4 mg.100mL-1 B, P < 0.001); calcium (1915 mg.L-1 C vs. 1172 mg.L-1 B, P < 0.001) etc.. Lactose content is in opposite constellation 4.44% C vs. 5.06% of monohydrate B (P < 0.001). Some significant relations were observed between sheep MFP and: lactose (0.395, P < 0.01, C vs. -0.355, P < 0.01, B, which is quite unusual); solids non fat (-0.670, P < 0.001, C vs. -0.324, P < 0.01, B); titration acidity (-0.491, P < 0.001, C vs. -0.329, P < 0.01, B); pH (0.926, P < 0.001, C vs. -0.455, P < 0.00
Czech name
Vztahy bodu mrznutí ovčího a kravského mléka k jeho složení a vlastnostem
Czech description
Cílem této práce bylo vyšetřit složení a vlastnosti ovčího a kravského mléka a bod mrznutí mléka (MFP) jako významného mléčného ukazatele (MI). Byly vyšetřeny bazénové vzorky mléka (BMSs) ovcí (Cigája (C), n = 60) a krav (český strakatý skot (B), n = 93). Ovčí mléko vykázalo nižší hodnotu MFP (-0,6048 °C; C) než mléko kravské (?0,5221 °C, B). Tyto rozdíly ovlivnily také obsahy některých složek: tuk (7,58% C vs. 3,40% B, P < 0,001); močovina (63,6 mg.100mL-1 C vs. 40,4 mg.100mL-1 B, P < 0,001); vápník (1915 mg.L-1 C vs. 1172 mg.L-1 B, P < 0,001) etc.. Obsah laktózy je v opačné konstelaci 4,44% C vs. 5,06% monohydrátu B (P < 0,001). Byly pozorovány některé významné vztahy mezi ovčím MFP a: laktózou (0,395, P < 0,01, C vs. -0,355, P < 0,01, B, což je poněkud neobvyklé); sušinou tukuprostou (-0,670, P < 0,001, C vs. -0,324, P < 0,01, B); titrační kyselostí (-0,491, P < 0,001, C vs. -0,329, P < 0,01, B); pH (0,926, P < 0,001, C vs. -0,455, P < 0,001, B) atd.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LA331" target="_blank" >LA331: International Goat Association</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Volume of the periodical
39
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—