The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000135" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000135 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000182
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic
Original language description
This paper presents data that enable the comparison of milk composition and properties of goat (White short-haired-W,n=60), sheep (Tsigai-C,n=60) and cow (Holstein-H,n=36, Czech Fleckvieh cattle-B,n=93). Bulk milk samples were investigated. The sheep milk contains the highest content of fat 7.58 %, nearly twice than the cow´s fat (4.06, 3.40), goat milk has 4.58 %. The content of crude protein confirms the highest level in sheep milk 6.32 %, following H 3.36 %. Max. of casein content 4.96 % has sheep milk in comparison with goat 2.41 and cattle 2.67 %. Sheeps milk contains higher solids-not-fat (11.4 %) than the other two species. The best curd quality was found in sheep milk subjectively, goat milk gives the poorest quality. There are some interestingdifferences in undesirable metabolites such as acetone content (1.6 (H), 4.82 (B) and 3.2 (W)<8.06 (C) mg l-1; P<0.01), urea content (40.4 (H), and 26.7 (B)<50.6 (W) and 63.6 (C) mg 100ml-1; P<0.01), non protein nitrogen matters (sheep,
Czech name
Rozdíly vybraných ukazatelů složení a vlastností syrového mléka mezi malými přežvýkavci a kravami v České republice
Czech description
Tato práce předkládá data dovolující srovnat složení a vlastnosti mléka koz (Bílá krátkosrstá-W, n=60), ovcí (Cighája-C, n=60) a krav (Holštýn-H, n=36, Český strakatý skot-B, n=93). Byly vyšetřeny bazénové vzorky mléka. Ovčí mléko obsahuje vyšší obsah tuku 7,58 %, téměř dvakrát více než u krav (4,06, 3,40), kozí mléko mělo 4,58 %. Obsah hrubých bílkovin potvrzuje vyšší hladinu v ovčím mléce 6,32 %, následováno Holštýnem 3,36 %. Maximum obsahu kaseinu 4,96 % má ovčí mléko ve srovnání ke kozímu 2,41 a kravskému 2,67 %. Ovčí mléko obsahuje vyšší beztukovou sušinu (11,4 %) než ostatní dva druhy. Nejlepší kvalita sýřeniny byla nalezena v ovčím mléce, kozí mléko poskytlo slabší kvalitu sýřeniny. Na druhé straně existují některé zajímavé rozdíly v nežádoucíchmetabolitech jako obsahu acetonu (1,6 (H), 4,82 (B) a 3,2 (W) < 8,06 (C) mg l-1; P<0,01), močoviny (40,4 (H), a 26,7 (B) < 50,6 (W) a 63,6 (C) mg 100ml-1; P<0,01), nebílkovinných dusíkatých látek (ovčí, kozí mléko).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LA331" target="_blank" >LA331: International Goat Association</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—