Differences of some indicators of raw milk properties and especially mineral composition between small ruminants as compared to cows in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000140" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000140 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000190
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Differences of some indicators of raw milk properties and especially mineral composition between small ruminants as compared to cows in the Czech Republic
Original language description
Original paper presents the comparison of mineral milk composition of goats (White short?haired?W, n = 60), sheep (Tsigai?C, n = 60) and cows (Holstein?H, n = 36; Czech Fleckvieh?B, n = 93, bulk milk samples). Goat milk freezing point differed from otherspecies (P < 0.001), ?0.6048 for C < ?0.5544 W < ?0.5320 H < ?0.5221 °C for B. Cow milk Ca values were comparable to former results although milk yield (MY) was higher. Along lower MY the Ca was higher (1299.6 > 1172.0 mg.kg-1; P < 0.001) in B than H, similar trend was in Mg (122.0 > 107.4 mg.kg-1; P<0.001). Differences (P > 0.05) between species were in Ni and also mostly in Cu. Iodine results differed between species but not between cow breeds (P < 0.001; 462.8 H and 434.9 B > 126.0 W and 164.2 ?g.l-1 C). Macroelements were mostly highest (Ca, P, Na, Mg) in sheep milk, with exception of K. Phosphorus values (950.1 H, 1016.9 B, 1042.6 W and 1596.7 mg.kg-1 C) in species were linked with crude or true protein and casein values.
Czech name
Rozdíly některých ukazatelů vlastností syrového mléka a zejména minerálního složení mezi malými přežvýkavci ve srovnání s kravami v České republice
Czech description
Původní práce uvádí srovnání minerálního složení mléka koz (bílá krátkosrstá?W, n = 60), ovcí (cigája?C, n = 60) a krav (holštýn?H, n = 36; český strakatý skot?B, n = 93, bazénové vzorky mléka). Bod mrznutí kozího mléka se lišil od ostatních druhů (P < 0,001), ?0,6048 pro C < ?0,5544 W < ?0,5320 H < ?0,5221 °C pro B. Hodnoty Ca kravského mléka byly srovnatelné k dřívějším výsledkům, ačkoliv mléčná užitkovost (MY) byla vyšší. S nižší MY byl Ca vyšší (1299,6 > 1172,0 mg.kg-1; P < 0,001) u B než H, podobnýtrend byl v Mg (122,0 > 107,4 mg.kg-1; P < 0,001). Mezidruhové rozdíly (P > 0,05) byly u Ni a také většinou u Cu. Výsledky I se lišily mezi druhy, ale ne mezi plemeny krav (P < 0,001; 462,8 H a 434,9 B > 126,0 W a 164,2 ?g.l-1 C). Makroprvky byly většinou nejvyšší (Ca, P, Na, Mg) v ovčím mléce, s výjimkou K. Hodnoty fosforu (950,1 H, 1016,9 B, 1042,6 W a 1596,7 mg.kg-1 C) u druhů byly spojeny s hodnotami hrubých nebo čistých bílkovin a kaseinu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LA331" target="_blank" >LA331: International Goat Association</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—