Method models for identification of milk adulteration with added water in sheep by freezing point and major components with respect to the somatic cell count.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874664" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874664 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/16:N0000047
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Modely metody identifikace zvodnění mléka u ovcí podle bodu mrznutí a hlavních složek s ohledem na počet somatických buněk
Original language description
Cena mléka malých přežvýkavců je výrazně vyšší než kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho zvodnění (ZM; falšování). ZM může být technologické a je ekonomické riziko pro zpracovatele mléka. Cílem bylo zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) x 1,64 a x - sd x 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model aplikace limitních rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM.
Czech name
Modely metody identifikace zvodnění mléka u ovcí podle bodu mrznutí a hlavních složek s ohledem na počet somatických buněk
Czech description
Cena mléka malých přežvýkavců je výrazně vyšší než kravského. Cena ovčího mléka je faktorem potřeby kontroly jeho zvodnění (ZM; falšování). ZM může být technologické a je ekonomické riziko pro zpracovatele mléka. Cílem bylo zpřesnění detekčního limitu bodu mrznutí (BMM) pro ZM u ovcí. Odhad měsíčních limitů BMM a složek pro ZM byl: průměr (x) + směrodatná odchylka (sd) x 1,64 a x - sd x 1,64 (95 % jednostranného intervalu spolehlivosti). Limitní rovnice pro BMM podle měsíců (sezóny, laktace) byla: y = 0,0044x - 0,5436; r = 0,864; P < 0,05. Byl vytvořen hierarchický model aplikace limitních rovnic BMM a složek pro identifikaci ZM.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
RO1416 CM 28
Regulation ID
SVS/2016/148091-G
Technical parameters
Technicko-organizační doporučení k postupu odhalování rizika případného zvodnění syrového bazénového ovčího mléka podle hodnot a dynamiky bodu mrznutí mléka a základních složek pro podporu kvality suroviny a efektivity jeho zpracování na mléčné výrobky.
Economical parameters
Ekonomický dopad je součástí kontroly kvality syrového ovčího mléka. Postup podporuje kvalitu v mléčném potravinovém řetězci a výtěžnost mléčné suroviny. Může tvořit do 2 % ve smyslu cenového efektu při prodeji těchto výrobků, což v závislosti na objemu zpracování mléka a prodeje sýrů může činit na 1stádo 30 000 Kč. Na úrovni státu (ČR) může přínos z redukce ztrát kvality činit ročně částky v řádu statisíců (900 000 Kč), přičemž efekt je po rocích pravidelně opakovatelný.
Certification body designation
Státní veterinární správa České republiiky
Date of certification
—
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel