Iodine content in cow, owine and caprine raw milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL09 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce
Original language description
Příspěvek pojednává o aktuálním obsahu jodu v bazénových vzorcích v kravském, ovčím a kozím mléce z farem na území České republiky. Farmy byly pro analýzu kravského mléka rozděleny na konvenční a ekologické. Konvenční farmy byly dále rozděleny podle velikosti stáda na malé, střední a velké. Vzorky ovčího a kozího mléka byly rozděleny podle míst, kde se farmy nacházejí. Obsah jodu byl stanoven dle Sandell – Kolthoffa. Průměrná koncentrace jodu u kravského mléka byla u malých farem 116,76 ± 15,43 µg/l, u středních farem 136,29 ± 4,50 µg/l, u velkých farem 173,70 ± 11,81 µg/l a u farem ekologických 119,29 ± 13,46 µg/l. Při mezidruhovém porovnání mlék byla celková koncentrace jodu srovnatelná, avšak hodnoty u mléka kozího a ovčího vykazovaly vyšší variabilitu oproti mléku kravskému.
Czech name
Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce
Czech description
Příspěvek pojednává o aktuálním obsahu jodu v bazénových vzorcích v kravském, ovčím a kozím mléce z farem na území České republiky. Farmy byly pro analýzu kravského mléka rozděleny na konvenční a ekologické. Konvenční farmy byly dále rozděleny podle velikosti stáda na malé, střední a velké. Vzorky ovčího a kozího mléka byly rozděleny podle míst, kde se farmy nacházejí. Obsah jodu byl stanoven dle Sandell – Kolthoffa. Průměrná koncentrace jodu u kravského mléka byla u malých farem 116,76 ± 15,43 µg/l, u středních farem 136,29 ± 4,50 µg/l, u velkých farem 173,70 ± 11,81 µg/l a u farem ekologických 119,29 ± 13,46 µg/l. Při mezidruhovém porovnání mlék byla celková koncentrace jodu srovnatelná, avšak hodnoty u mléka kozího a ovčího vykazovaly vyšší variabilitu oproti mléku kravskému.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů