Occurrence of enterotoxin-producing strains Staphylococcus aureus in raw milk in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL48" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL48 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/15:43873617
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt enterotoxin-produkujících kmenů Staphylococcus aureus v syrovém mléce na území České republiky
Original language description
Mléko je komoditou, která se vyznačuje vysokou nutriční hodnotou a jeho konzumace je mnoha odborníky v oblasti výživy podporována. Otázce kvality a bezpečnosti mléka, ale také mléčných výrobků, je dlouhodobě věnována pozornost. V dnešní době je spotřebiteli nabízena široká škála tržních druhů mléka, včetně syrového mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů nebo přímo na farmách. Cílem naší studie bylo sledování mikrobiologické kvality vzorků syrového mléka získaných z farem na území České republiky, se zaměřením na výskyt enterotoxin-produkujících kmenů Staphylococcus aureus. Studie probíhala v období let 2012-2014, kdy na 33 (9 ekologických, 24 konvenčních) mléčných farmách byl prováděn odběr syrového mléka. Celkem tak bylo získáno 210 vzorků syrového mléka, z toho 154 kravského, 33 kozího a 23 ovčího mléka. V rámci studie byly potvrzeny baktérie S. aureus u 64 vzorků (30,5 %). Celkem bylo izolováno 71 kmenů S. aureus. Z těchto kmenů bylo 32 (45,1 %) izolátů pozitivních na přítomnost genů kódujících stafylokokové enterotoxiny (SEs). Nejčastější záchyt byl zaznamenán u genů sec (14,1 %) a kombinace genů pro produkci enterotoxinu G, I (9,9 %).
Czech name
Výskyt enterotoxin-produkujících kmenů Staphylococcus aureus v syrovém mléce na území České republiky
Czech description
Mléko je komoditou, která se vyznačuje vysokou nutriční hodnotou a jeho konzumace je mnoha odborníky v oblasti výživy podporována. Otázce kvality a bezpečnosti mléka, ale také mléčných výrobků, je dlouhodobě věnována pozornost. V dnešní době je spotřebiteli nabízena široká škála tržních druhů mléka, včetně syrového mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů nebo přímo na farmách. Cílem naší studie bylo sledování mikrobiologické kvality vzorků syrového mléka získaných z farem na území České republiky, se zaměřením na výskyt enterotoxin-produkujících kmenů Staphylococcus aureus. Studie probíhala v období let 2012-2014, kdy na 33 (9 ekologických, 24 konvenčních) mléčných farmách byl prováděn odběr syrového mléka. Celkem tak bylo získáno 210 vzorků syrového mléka, z toho 154 kravského, 33 kozího a 23 ovčího mléka. V rámci studie byly potvrzeny baktérie S. aureus u 64 vzorků (30,5 %). Celkem bylo izolováno 71 kmenů S. aureus. Z těchto kmenů bylo 32 (45,1 %) izolátů pozitivních na přítomnost genů kódujících stafylokokové enterotoxiny (SEs). Nejčastější záchyt byl zaznamenán u genů sec (14,1 %) a kombinace genů pro produkci enterotoxinu G, I (9,9 %).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
546-549
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—