All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Whey-based production medium

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA27" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA27 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Produkční médium na bázi syrovátky

  • Original language description

    Syrovátka jako odpadní produkt při výrobě sýrů a tvarohů je cenným zdrojem celé řady nutrietů, a proto lze tuto surovinu dále využívat k dalším aplikacím. Syrovátková báze suplementovaná o další vybrané nutrienty je vhodné médium pro fermentační technologie zaměřené na zvýšenou produkci antimikrobiálních látek konkrétně nisinu. Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako potravinářské konzervační aditivum. Vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči grampozitivním bakteriím rodů Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium a dalším. Výroba nisinu spočívá ve fermentaci vhodného média s dodatečným obsahem utilizovatelných živin produkčními kmeny. Produkční médium na bázi syrovátky, podle tohoto technického řešení, jehož podstata spočívá v tom, že obsahuje zejména sladkou syrovátku, polysorbatum 80, bakterie mléčného kvašení Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 v denzitě min. 106. Médium dále obsahuje doplňky s obsahem obohaceným o zdroje dusíku a uhlíku. Produkční médium dosahuje výslednou produkční denzitu 103 až104.

  • Czech name

    Produkční médium na bázi syrovátky

  • Czech description

    Syrovátka jako odpadní produkt při výrobě sýrů a tvarohů je cenným zdrojem celé řady nutrietů, a proto lze tuto surovinu dále využívat k dalším aplikacím. Syrovátková báze suplementovaná o další vybrané nutrienty je vhodné médium pro fermentační technologie zaměřené na zvýšenou produkci antimikrobiálních látek konkrétně nisinu. Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako potravinářské konzervační aditivum. Vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči grampozitivním bakteriím rodů Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium a dalším. Výroba nisinu spočívá ve fermentaci vhodného média s dodatečným obsahem utilizovatelných živin produkčními kmeny. Produkční médium na bázi syrovátky, podle tohoto technického řešení, jehož podstata spočívá v tom, že obsahuje zejména sladkou syrovátku, polysorbatum 80, bakterie mléčného kvašení Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 v denzitě min. 106. Médium dále obsahuje doplňky s obsahem obohaceným o zdroje dusíku a uhlíku. Produkční médium dosahuje výslednou produkční denzitu 103 až104.

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Research into the use of whey as dairy industry waste product, the production of antimicrobial compounds for the modification of hydrophilic polymer systems with the use in cosmetic and medical applications</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    28610

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence