Whey-based production medium
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA27" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA27 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkční médium na bázi syrovátky
Original language description
Syrovátka jako odpadní produkt při výrobě sýrů a tvarohů je cenným zdrojem celé řady nutrietů, a proto lze tuto surovinu dále využívat k dalším aplikacím. Syrovátková báze suplementovaná o další vybrané nutrienty je vhodné médium pro fermentační technologie zaměřené na zvýšenou produkci antimikrobiálních látek konkrétně nisinu. Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako potravinářské konzervační aditivum. Vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči grampozitivním bakteriím rodů Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium a dalším. Výroba nisinu spočívá ve fermentaci vhodného média s dodatečným obsahem utilizovatelných živin produkčními kmeny. Produkční médium na bázi syrovátky, podle tohoto technického řešení, jehož podstata spočívá v tom, že obsahuje zejména sladkou syrovátku, polysorbatum 80, bakterie mléčného kvašení Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 v denzitě min. 106. Médium dále obsahuje doplňky s obsahem obohaceným o zdroje dusíku a uhlíku. Produkční médium dosahuje výslednou produkční denzitu 103 až104.
Czech name
Produkční médium na bázi syrovátky
Czech description
Syrovátka jako odpadní produkt při výrobě sýrů a tvarohů je cenným zdrojem celé řady nutrietů, a proto lze tuto surovinu dále využívat k dalším aplikacím. Syrovátková báze suplementovaná o další vybrané nutrienty je vhodné médium pro fermentační technologie zaměřené na zvýšenou produkci antimikrobiálních látek konkrétně nisinu. Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako potravinářské konzervační aditivum. Vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči grampozitivním bakteriím rodů Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium a dalším. Výroba nisinu spočívá ve fermentaci vhodného média s dodatečným obsahem utilizovatelných živin produkčními kmeny. Produkční médium na bázi syrovátky, podle tohoto technického řešení, jehož podstata spočívá v tom, že obsahuje zejména sladkou syrovátku, polysorbatum 80, bakterie mléčného kvašení Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 v denzitě min. 106. Médium dále obsahuje doplňky s obsahem obohaceným o zdroje dusíku a uhlíku. Produkční médium dosahuje výslednou produkční denzitu 103 až104.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Research into the use of whey as dairy industry waste product, the production of antimicrobial compounds for the modification of hydrophilic polymer systems with the use in cosmetic and medical applications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
28610
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence