Methodics for the non-cultivation analysis of cheese, brine and pickle microflora using denaturating gradient gel electrophoresis (DGGE)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000014" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000014 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_dgge.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_dgge.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika nekultivační analýzy mikroflóry sýrů, solných lázní a nálevů s využitím denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE)
Original language description
Cílem této metodiky je detekovat nežádoucí mikroorganismy (patogenní mikroorganismy, mikroorganismy způsobující kažení) i žádoucí mikroorganismy (např. probiotika) přítomné v sýrech, solných lázních a nálevech, a to zejména v případech, kdy klasické kultivační postupy jsou nedostačující. Jedná se především o detekci mikroorganismů, pro které nejsou k dispozici dostatečně selektivní metody pro izolaci, detekci a následnou identifikaci neznámých původců kažení, detekci patogenních mikroorganismů přítomných v nízkých koncentracích, detekci subletálně poškozených nebo z jiného důvodu nekultivovatelných mikroorganismů, apod. Metodika je založena na využití denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE) s následnou identifikací pomocí molekulárně biologických metod.
Czech name
Metodika nekultivační analýzy mikroflóry sýrů, solných lázní a nálevů s využitím denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE)
Czech description
Cílem této metodiky je detekovat nežádoucí mikroorganismy (patogenní mikroorganismy, mikroorganismy způsobující kažení) i žádoucí mikroorganismy (např. probiotika) přítomné v sýrech, solných lázních a nálevech, a to zejména v případech, kdy klasické kultivační postupy jsou nedostačující. Jedná se především o detekci mikroorganismů, pro které nejsou k dispozici dostatečně selektivní metody pro izolaci, detekci a následnou identifikaci neznámých původců kažení, detekci patogenních mikroorganismů přítomných v nízkých koncentracích, detekci subletálně poškozených nebo z jiného důvodu nekultivovatelných mikroorganismů, apod. Metodika je založena na využití denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE) s následnou identifikací pomocí molekulárně biologických metod.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QJ1210300 CM4
Regulation ID
SVS/2016/148099-G
Technical parameters
Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v.v.i., IČ 679859041, smlouva ze dne 18. 10. 2016, Rumburská 89, 277 21 Liběchov, ředitel Ing. Jan Kopečný, DrSC., kopecnyj@iapg.cas.cz
Economical parameters
Rozšíření spektra poskytovaných služeb, které přinese průměrné tržby odhadem 50 tis. Kč ročně. Zisk je odhadován na cca 50 tis. Kč za období 5 let.
Certification body designation
Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, Praha 2, 120 56
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů