All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

PCR-based molecular-genetic methods suitable for the detection and identification of microorganisms in the dairy industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000059" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000059 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_5.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Molekulárně-genetické metody založené na PCR využitelné pro detekci a identifikaci mikroorganismů v mlékárenství

  • Original language description

    Identifikace, klasifikace a detekce mikrobiálních organismů je nedílnou součástí úkonů prováděných ve sbírkách, i při výzkumu v potravinářské mikrobiologii. Rychlá detekce a identifikace nežádoucích mikroorganismů, nebo kontrola čistoty používaných mikrobiálních kultur, je zásadní pro udržení kvality a bezpečnosti potravin. Tradiční metody v potravinářské mikrobiologii jsou závislé na kultivaci studovaných mikroorganismů. Jejich velkou nevýhodou je zejména množství času potřebného pro detekci a identifikaci mikroorganismů v testovaném materiálu, což může být problém obzvláště u potravin s krátkou dobou trvanlivosti, jakými jsou například mléčné výrobky. Proto se při detekci a identifikaci mikroorganismů stále častěji uplatňují molekulárně-genetické metody, z nichž mnohé, v porovnání s tradičními metodami, umožňují rychlou detekci, identifikaci, nebo kontrolu čistoty mikroorganismů v potravinářství. Toto pojednání shrnuje poznatky z oblasti molekulární biologie, konkrétně metod založených na polymerázové řetězové reakci (PCR), vhodných nejen pro rutinní detekci a identifikaci mikroorganismů, ale i pokročilejší taxonomii. Dále se věnuje možnostem a předpokladům jejich využití v mikrobiologických laboratořích mlékárenských provozů.

  • Czech name

    Molekulárně-genetické metody založené na PCR využitelné pro detekci a identifikaci mikroorganismů v mlékárenství

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    24–29

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database