Current factors affecting the quality and safety of cow milk as raw foodstuff material
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000052" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000052 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aktuálne faktory ovplyvňujúce kvalitu a bezpečnosť kravského mlieka ako potravinárskej suroviny
Original language description
PP Prezentace a článek ve sborníku: „Kvalita surového mlieka 2016“, 22. 9. 2016, VÚM Žilina, s. 1-14. Práce prezentuje shrnutí vlastních a literárních výsledků ohledně termostability mléka a jeho syřitelnosti s ohledem na riziko proteolýzy a lipolýzy v syrovém kravském mléce, která je vyjádřena obsahem volných mastných kyselin (VMK). Mezi log celkového počtu mikroorganismů a ekvivalentem proteolýzy (EPM) byl korelační koeficient 0,3651 (P<0,01). Mezi log počtu psychrotrofních baktérií a EPM byl 0,4152 (P<0,001). Mastitidní stav (počet somatických buněk) zhoršoval kvalitu mléka nárůstem VMK s korelačním indexem 0,703 (P<0,001) a logicky redukoval laktózu s korelačním koeficientem –0,522 (P<0,001). Poměr tuk/bílkoviny v mléce (T/B) je ukazatelem energetické bilance dojnic. Vysoká hodnota T/B je podezřením na subklinickou ketózu. 39,5 % variability ve VMK je určeno variacemi v T/B. Také poměr tuk/laktóza (T/L) je dobrým ukazatelem energetické bilance krav. 19,6 % variability ve VMK je vysvětlitelných variacemi v T/L.
Czech name
Aktuálne faktory ovplyvňujúce kvalitu a bezpečnosť kravského mlieka ako potravinárskej suroviny
Czech description
PP Prezentace a článek ve sborníku: „Kvalita surového mlieka 2016“, 22. 9. 2016, VÚM Žilina, s. 1-14. Práce prezentuje shrnutí vlastních a literárních výsledků ohledně termostability mléka a jeho syřitelnosti s ohledem na riziko proteolýzy a lipolýzy v syrovém kravském mléce, která je vyjádřena obsahem volných mastných kyselin (VMK). Mezi log celkového počtu mikroorganismů a ekvivalentem proteolýzy (EPM) byl korelační koeficient 0,3651 (P<0,01). Mezi log počtu psychrotrofních baktérií a EPM byl 0,4152 (P<0,001). Mastitidní stav (počet somatických buněk) zhoršoval kvalitu mléka nárůstem VMK s korelačním indexem 0,703 (P<0,001) a logicky redukoval laktózu s korelačním koeficientem –0,522 (P<0,001). Poměr tuk/bílkoviny v mléce (T/B) je ukazatelem energetické bilance dojnic. Vysoká hodnota T/B je podezřením na subklinickou ketózu. 39,5 % variability ve VMK je určeno variacemi v T/B. Také poměr tuk/laktóza (T/L) je dobrým ukazatelem energetické bilance krav. 19,6 % variability ve VMK je vysvětlitelných variacemi v T/L.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů