All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chosen methodical view on some possibilities of description of proteolysis development in milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-20-25.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-20-25.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vybrané metodické pohledy na některé možnosti popisu rozvoje proteolýzy bílkovin mléka

  • Original language description

    Proteolýza v syrovém mléce je důležitým faktorem senzorické kvality. Počátek proteolýzy souvisí také se srážením bílkovin. Byly vyhodnoceny vztahy mezi ekvivalentem proteolýzy (EPM; koncentrace primárních aminoskupin) a zdravotními, hygienickými a složkovými ukazateli syrového bazénového kravského mléka. U části vzorků byla iniciována nekulturní proteolýza = uložení po 24 hod. při 10 °C. Průměr EPM činil v nativním souboru 0,9165 ± 0,063 mmol l-1. Pokusným zásahem vzrostly geometrické průměry celkového počtu mezofilních (CPM) a počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) z 13 713 a 10 728 na 811 927 a 830 819 CFU ml-1 (P < 0,001). Mezi log CPM a EPM byl korelační koeficient (r) 0,3651 (P < 0,01). Mezi log PSY a EPM byl r 0,4152 (P < 0,001). Vztahy složek v nativním mléce byly: tuk × EPM, r = 0,2236; bílkoviny × EPM, 0,2207; laktóza × EPM, -0,0663; sušina tukuprostá × EPM, 0,1616 (všechny P > 0,05).

  • Czech name

    Vybrané metodické pohledy na některé možnosti popisu rozvoje proteolýzy bílkovin mléka

  • Czech description

    Proteolýza v syrovém mléce je důležitým faktorem senzorické kvality. Počátek proteolýzy souvisí také se srážením bílkovin. Byly vyhodnoceny vztahy mezi ekvivalentem proteolýzy (EPM; koncentrace primárních aminoskupin) a zdravotními, hygienickými a složkovými ukazateli syrového bazénového kravského mléka. U části vzorků byla iniciována nekulturní proteolýza = uložení po 24 hod. při 10 °C. Průměr EPM činil v nativním souboru 0,9165 ± 0,063 mmol l-1. Pokusným zásahem vzrostly geometrické průměry celkového počtu mezofilních (CPM) a počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) z 13 713 a 10 728 na 811 927 a 830 819 CFU ml-1 (P < 0,001). Mezi log CPM a EPM byl korelační koeficient (r) 0,3651 (P < 0,01). Mezi log PSY a EPM byl r 0,4152 (P < 0,001). Vztahy složek v nativním mléce byly: tuk × EPM, r = 0,2236; bílkoviny × EPM, 0,2207; laktóza × EPM, -0,0663; sušina tukuprostá × EPM, 0,1616 (všechny P > 0,05).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FM - Hygiene

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27/159

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    20-25

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database