Chosen methodical view on some possibilities of description of proteolysis development in milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000045 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-20-25.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-20-25.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vybrané metodické pohledy na některé možnosti popisu rozvoje proteolýzy bílkovin mléka
Original language description
Proteolýza v syrovém mléce je důležitým faktorem senzorické kvality. Počátek proteolýzy souvisí také se srážením bílkovin. Byly vyhodnoceny vztahy mezi ekvivalentem proteolýzy (EPM; koncentrace primárních aminoskupin) a zdravotními, hygienickými a složkovými ukazateli syrového bazénového kravského mléka. U části vzorků byla iniciována nekulturní proteolýza = uložení po 24 hod. při 10 °C. Průměr EPM činil v nativním souboru 0,9165 ± 0,063 mmol l-1. Pokusným zásahem vzrostly geometrické průměry celkového počtu mezofilních (CPM) a počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) z 13 713 a 10 728 na 811 927 a 830 819 CFU ml-1 (P < 0,001). Mezi log CPM a EPM byl korelační koeficient (r) 0,3651 (P < 0,01). Mezi log PSY a EPM byl r 0,4152 (P < 0,001). Vztahy složek v nativním mléce byly: tuk × EPM, r = 0,2236; bílkoviny × EPM, 0,2207; laktóza × EPM, -0,0663; sušina tukuprostá × EPM, 0,1616 (všechny P > 0,05).
Czech name
Vybrané metodické pohledy na některé možnosti popisu rozvoje proteolýzy bílkovin mléka
Czech description
Proteolýza v syrovém mléce je důležitým faktorem senzorické kvality. Počátek proteolýzy souvisí také se srážením bílkovin. Byly vyhodnoceny vztahy mezi ekvivalentem proteolýzy (EPM; koncentrace primárních aminoskupin) a zdravotními, hygienickými a složkovými ukazateli syrového bazénového kravského mléka. U části vzorků byla iniciována nekulturní proteolýza = uložení po 24 hod. při 10 °C. Průměr EPM činil v nativním souboru 0,9165 ± 0,063 mmol l-1. Pokusným zásahem vzrostly geometrické průměry celkového počtu mezofilních (CPM) a počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) z 13 713 a 10 728 na 811 927 a 830 819 CFU ml-1 (P < 0,001). Mezi log CPM a EPM byl korelační koeficient (r) 0,3651 (P < 0,01). Mezi log PSY a EPM byl r 0,4152 (P < 0,001). Vztahy složek v nativním mléce byly: tuk × EPM, r = 0,2236; bílkoviny × EPM, 0,2207; laktóza × EPM, -0,0663; sušina tukuprostá × EPM, 0,1616 (všechny P > 0,05).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27/159
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
20-25
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—