Validation and recommendations for the calibration of the indirect method of infrared spectroscopy for determination the fatty acid profile of milk fat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000002" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000002 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/17:43895964
Result on the web
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm35.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm35.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Validace a doporučení ke kalibraci nepřímé metody infračervené spektroskopie pro stanovení profilu mastných kyselin mléčného tuku
Original language description
Certifikovaná metodika je zaměřena na validaci kalibrace stanovení mastných kyselin (MK) mléčného tuku metodou infračervené spektroskopie s Fourierovými transformacemi. Byly odebrány bazénové (BVM) a individuální vzorky (IVM) mléka (n = 60 a 345) v chovech (15 stád) dojnic plemene Holštýn a České strakaté za účelem porovnání dvou metod stanovení MK – rutinní/nepřímá (pomocí infračervené spektroskopie – MIR-FT) a referenční/přímá (pomocí plynové chromatografie - GC). Těsnost vztahů mezi oběma metodami je významným ukazatelem kvality kalibrace. 51,4 a 85,2 % variability v hodnotách nasycených MK (SFA) a nenasycených MK (UFA) podle MIR-FT je vysvětlitelných variacemi v analýzách přímé referenční metody GC (BVM). Více jak 70 % variability v hodnotách nasycených MK a 86,2 % variability v hodnotách nenasycených MK podle nepřímé rutinní metody MIR-FT je vysvětlitelných variacemi v analýzách přímé referenční metody GC (IVM). Relativně shodné údaje a vyšší těsnosti vztahů byly zjištěny (BVM) u kyseliny palmitové (0,7517; P<0,001), SFA (0,7169; P<0,001) a UFA (0,9232; P<0,001). Výsledky naznačují, že řadu informací MIR-FT o výskytu MK lze využít pro rutinní stanovení těchto skupin MK a případnou praktickou selekci mléčné suroviny pro specifickou potravinářskou výrobu.
Czech name
Validace a doporučení ke kalibraci nepřímé metody infračervené spektroskopie pro stanovení profilu mastných kyselin mléčného tuku
Czech description
Certifikovaná metodika je zaměřena na validaci kalibrace stanovení mastných kyselin (MK) mléčného tuku metodou infračervené spektroskopie s Fourierovými transformacemi. Byly odebrány bazénové (BVM) a individuální vzorky (IVM) mléka (n = 60 a 345) v chovech (15 stád) dojnic plemene Holštýn a České strakaté za účelem porovnání dvou metod stanovení MK – rutinní/nepřímá (pomocí infračervené spektroskopie – MIR-FT) a referenční/přímá (pomocí plynové chromatografie - GC). Těsnost vztahů mezi oběma metodami je významným ukazatelem kvality kalibrace. 51,4 a 85,2 % variability v hodnotách nasycených MK (SFA) a nenasycených MK (UFA) podle MIR-FT je vysvětlitelných variacemi v analýzách přímé referenční metody GC (BVM). Více jak 70 % variability v hodnotách nasycených MK a 86,2 % variability v hodnotách nenasycených MK podle nepřímé rutinní metody MIR-FT je vysvětlitelných variacemi v analýzách přímé referenční metody GC (IVM). Relativně shodné údaje a vyšší těsnosti vztahů byly zjištěny (BVM) u kyseliny palmitové (0,7517; P<0,001), SFA (0,7169; P<0,001) a UFA (0,9232; P<0,001). Výsledky naznačují, že řadu informací MIR-FT o výskytu MK lze využít pro rutinní stanovení těchto skupin MK a případnou praktickou selekci mléčné suroviny pro specifickou potravinářskou výrobu.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QJ1510336 RO1417 CM 35
Regulation ID
SVS/2017/154723-G
Technical parameters
Pravidelná systematická podpora kvality specificky efektivní selekce suroviny pro výrobu mléčných výrobků s vyšším nárokem na tepelné ošetření a s vyšší přidanou hodnotou a tím podpora technologické jistoty zpracovatele. Smlouva byla uzavřena dne 25.09.2017 s Českomoravskou společností chovatelů a.s., Benešovská 123, 252 09 Hradišťko; IČO: 26162539 Za společnost jedná doc. Dr. Ing. Josef Kučera, kontakt: tel: 602 359 033, e-mail: kucera@cmsch.cz
Economical parameters
Ekonomický dopad je součástí neoficiální kontroly kvality mléka lokalit s cílenou selekcí suroviny pro výrobu specifických mléčných potravin. Spotřebitelsky pozitivně modifikuje část mléčného potravinového řetězce. Postup podporuje spolehlivost výsledků (profil mastných kyselin (MK)) kontroly kvality syrového mléka. Pro zajištění potravinové kvality může tvořit podíl do 0,3 % z efektu ve smyslu podílu kontroly kvality a objektivity výběru suroviny. Objem možných ekonomických ztrát v případě absence postupu je obtížné vyčíslit. Na úrovni státu může přínos z cílené selekce suroviny činit statisíce až miliony ročně. Náklady na zavedení postupu mohou pro uživatele činit ročně celkem cca 50 tis. Kč (na sestavení validační sady kalibrace pro lab. a ověření těsnosti vztahů nepřímých analýz MK k referenčním). Přínos pro uživatele (mléčné labor.) při udržení rozsahu analýz mléka a kontroly jeho kvality a kontroly dojivosti a zdravotního stavu může být 380 tis. Kč ročně s možností opakování efektu po rocích.
Certification body designation
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 7, Praha 2, 120 56
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů