Optimization and application of probiotic yeast Saccharomyces boulardii in kefir
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000066" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000066 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_171_s.11-14.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_171_s.11-14.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace použití probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů
Original language description
Výživové a zdravotní benefity kefíru jsou výsledkem symbiózy a působení bakterií mléčného kvašení a kvasinek. Obohacení kefíru o probiotickou kvasinku Saccharomyces boulardii navyšuje probiotický potenciál nápoje. Aplikace probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů byla testována v pěti variantách a testovány byly tři kmeny CCDM 2019, CCDM 2020 a CCDM 2021. Rovněž byl testován přídavek kvasinky s ověřenými probiotickými vlastnostmi Pichia fermentans samostatně a v kombinaci s kmeny S. boulardii. K výrobě kefírů byla použita komerční kefírová kultura. Kvasinky byly přidávány v dávce 0,1 % obj. Mikrobiologické hodnoty byly sledovány před fermentací, po fermentaci a po dobu osmi týdnů skladování kefírů. Přídavek kvasinek neovlivnil chemické vlastnosti kefírů. Mikrobiologická analýza prokázala, že koncentrace kvasinek a bakterií mléčného kvašení během skladovacích testů byla mezi 6-7 log KTJ/ml a odpovídají tak vyhlášce č. 397/2016 Sb.. Jako technologicky a senzoricky nejvhodnější byl vyhodnocen kefír s přídavkem S. boulardii CCDM 2019 a CCDM 2020. Oba kmeny dosahovaly během skladování >6 log KTJ.ml, což odpovídá požadavkům na probiotické kultury.
Czech name
Optimalizace použití probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů
Czech description
Výživové a zdravotní benefity kefíru jsou výsledkem symbiózy a působení bakterií mléčného kvašení a kvasinek. Obohacení kefíru o probiotickou kvasinku Saccharomyces boulardii navyšuje probiotický potenciál nápoje. Aplikace probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů byla testována v pěti variantách a testovány byly tři kmeny CCDM 2019, CCDM 2020 a CCDM 2021. Rovněž byl testován přídavek kvasinky s ověřenými probiotickými vlastnostmi Pichia fermentans samostatně a v kombinaci s kmeny S. boulardii. K výrobě kefírů byla použita komerční kefírová kultura. Kvasinky byly přidávány v dávce 0,1 % obj. Mikrobiologické hodnoty byly sledovány před fermentací, po fermentaci a po dobu osmi týdnů skladování kefírů. Přídavek kvasinek neovlivnil chemické vlastnosti kefírů. Mikrobiologická analýza prokázala, že koncentrace kvasinek a bakterií mléčného kvašení během skladovacích testů byla mezi 6-7 log KTJ/ml a odpovídají tak vyhlášce č. 397/2016 Sb.. Jako technologicky a senzoricky nejvhodnější byl vyhodnocen kefír s přídavkem S. boulardii CCDM 2019 a CCDM 2020. Oba kmeny dosahovaly během skladování >6 log KTJ.ml, což odpovídá požadavkům na probiotické kultury.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermented dairy products and cheeses for the health nutrition of people, manufacturing technological processes and evaluation methods with the emphasis on the high microbiological safety and improved nutrition parameters</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
171
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
11-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—