All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Optimization and application of probiotic yeast Saccharomyces boulardii in kefir

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000066" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000066 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_171_s.11-14.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_171_s.11-14.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Optimalizace použití probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů

  • Original language description

    Výživové a zdravotní benefity kefíru jsou výsledkem symbiózy a působení bakterií mléčného kvašení a kvasinek. Obohacení kefíru o probiotickou kvasinku Saccharomyces boulardii navyšuje probiotický potenciál nápoje. Aplikace probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů byla testována v pěti variantách a testovány byly tři kmeny CCDM 2019, CCDM 2020 a CCDM 2021. Rovněž byl testován přídavek kvasinky s ověřenými probiotickými vlastnostmi Pichia fermentans samostatně a v kombinaci s kmeny S. boulardii. K výrobě kefírů byla použita komerční kefírová kultura. Kvasinky byly přidávány v dávce 0,1 % obj. Mikrobiologické hodnoty byly sledovány před fermentací, po fermentaci a po dobu osmi týdnů skladování kefírů. Přídavek kvasinek neovlivnil chemické vlastnosti kefírů. Mikrobiologická analýza prokázala, že koncentrace kvasinek a bakterií mléčného kvašení během skladovacích testů byla mezi 6-7 log KTJ/ml a odpovídají tak vyhlášce č. 397/2016 Sb.. Jako technologicky a senzoricky nejvhodnější byl vyhodnocen kefír s přídavkem S. boulardii CCDM 2019 a CCDM 2020. Oba kmeny dosahovaly během skladování >6 log KTJ.ml, což odpovídá požadavkům na probiotické kultury.

  • Czech name

    Optimalizace použití probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů

  • Czech description

    Výživové a zdravotní benefity kefíru jsou výsledkem symbiózy a působení bakterií mléčného kvašení a kvasinek. Obohacení kefíru o probiotickou kvasinku Saccharomyces boulardii navyšuje probiotický potenciál nápoje. Aplikace probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii do kefírů byla testována v pěti variantách a testovány byly tři kmeny CCDM 2019, CCDM 2020 a CCDM 2021. Rovněž byl testován přídavek kvasinky s ověřenými probiotickými vlastnostmi Pichia fermentans samostatně a v kombinaci s kmeny S. boulardii. K výrobě kefírů byla použita komerční kefírová kultura. Kvasinky byly přidávány v dávce 0,1 % obj. Mikrobiologické hodnoty byly sledovány před fermentací, po fermentaci a po dobu osmi týdnů skladování kefírů. Přídavek kvasinek neovlivnil chemické vlastnosti kefírů. Mikrobiologická analýza prokázala, že koncentrace kvasinek a bakterií mléčného kvašení během skladovacích testů byla mezi 6-7 log KTJ/ml a odpovídají tak vyhlášce č. 397/2016 Sb.. Jako technologicky a senzoricky nejvhodnější byl vyhodnocen kefír s přídavkem S. boulardii CCDM 2019 a CCDM 2020. Oba kmeny dosahovaly během skladování >6 log KTJ.ml, což odpovídá požadavkům na probiotické kultury.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermented dairy products and cheeses for the health nutrition of people, manufacturing technological processes and evaluation methods with the emphasis on the high microbiological safety and improved nutrition parameters</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    171

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    11-14

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database