All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methodology for the determination of Gram-negative aerobic bacteria in raw milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/qk1710156_cm1.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/qk1710156_cm1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce

  • Original language description

    Cílem metodiky je zavést a využívat nový základní parametr pro hodnocení kvality syrového mléka. Jedná se o Gram-negativní aerobní bakterie (zejména rody Pseudomonas, Acinetobacter, a další), jakožto producenty proteolytických a lipolytických enzymů, které patří mezi nejčastější příčiny vzniku technologických problémů a senzorických vad mléčných výrobků. Principem metody je kultivační stanovení na Leeds Acinetobacter agaru bez přídavku supplementů. Metodika zahrnuje též postup interpretace získaných výsledků.

  • Czech name

    Metodika stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce

  • Czech description

    Cílem metodiky je zavést a využívat nový základní parametr pro hodnocení kvality syrového mléka. Jedná se o Gram-negativní aerobní bakterie (zejména rody Pseudomonas, Acinetobacter, a další), jakožto producenty proteolytických a lipolytických enzymů, které patří mezi nejčastější příčiny vzniku technologických problémů a senzorických vad mléčných výrobků. Principem metody je kultivační stanovení na Leeds Acinetobacter agaru bez přídavku supplementů. Metodika zahrnuje též postup interpretace získaných výsledků.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    QK1710156-CM1

  • Regulation ID

    SVS/2018/138170-G

  • Technical parameters

    Tato metodika je určena pro laboratoře provádějící mikrobiologickou analýzu syrového mléka, především pro účely mlékárenského zpracování a zpeněžování syrového mléka. Jsou to zejména příjmové a provozní laboratoře mlékáren, centrální laboratoře (CL) a laboratoře pro rozbor mléka (LRM). Metodika může být využita rovněž v laboratořích dozorových orgánů a státní správy, poradenských a výzkumných organizací. Metodika se zabývá problematikou, která se týká prakticky všech zpracovatelů mléka. Proto je podložena Smlouvou o využití výsledků uzavřenou s Českomoravským svazem mlékárenským, z.s. Metodika je k dispozici zdarma všem zájemcům o její využití.

  • Economical parameters

    Zavedení metodiky do standardně vybavené mikrobiologické laboratoře obnáší náklady na pořízení živné půdy (cca 1,5 tis. Kč/500 g), která vystačí na analýzu minimálně 100 vzorků. Přínosy metodiky spočívají ve snížení rizika vzniku technologických problémů a senzorických vad finálních mléčných výrobků díky efektivnějšímu výběru a nakládání se syrovým mlékem. Znamená to snížení výrobních nákladů i ztrát v důsledku nutnosti přepracovat či zlikvidovat neshodné šarže produktů. Použití syrového mléka nevyhovující kvality totiž přináší zpomalené prokysávání (prodloužení doby výroby), zvýšenou tvorbu usazenin v tepelných výměnících (vyšší náklady na sanitaci těchto zařízení), snížení výtěžnosti při výrobě sýrů (vyšší náklady na surovinu) a řadu dalších problémů. Využití této metodiky u jednotlivého zpracovatele mléka může odhadem přinést úspory v řádu stovek tisíc korun ročně.

  • Certification body designation

    Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, Praha 2, 120 56

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů