Methodology for the determination of Gram-negative aerobic bacteria in raw milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/qk1710156_cm1.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/qk1710156_cm1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce
Original language description
Cílem metodiky je zavést a využívat nový základní parametr pro hodnocení kvality syrového mléka. Jedná se o Gram-negativní aerobní bakterie (zejména rody Pseudomonas, Acinetobacter, a další), jakožto producenty proteolytických a lipolytických enzymů, které patří mezi nejčastější příčiny vzniku technologických problémů a senzorických vad mléčných výrobků. Principem metody je kultivační stanovení na Leeds Acinetobacter agaru bez přídavku supplementů. Metodika zahrnuje též postup interpretace získaných výsledků.
Czech name
Metodika stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce
Czech description
Cílem metodiky je zavést a využívat nový základní parametr pro hodnocení kvality syrového mléka. Jedná se o Gram-negativní aerobní bakterie (zejména rody Pseudomonas, Acinetobacter, a další), jakožto producenty proteolytických a lipolytických enzymů, které patří mezi nejčastější příčiny vzniku technologických problémů a senzorických vad mléčných výrobků. Principem metody je kultivační stanovení na Leeds Acinetobacter agaru bez přídavku supplementů. Metodika zahrnuje též postup interpretace získaných výsledků.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QK1710156-CM1
Regulation ID
SVS/2018/138170-G
Technical parameters
Tato metodika je určena pro laboratoře provádějící mikrobiologickou analýzu syrového mléka, především pro účely mlékárenského zpracování a zpeněžování syrového mléka. Jsou to zejména příjmové a provozní laboratoře mlékáren, centrální laboratoře (CL) a laboratoře pro rozbor mléka (LRM). Metodika může být využita rovněž v laboratořích dozorových orgánů a státní správy, poradenských a výzkumných organizací. Metodika se zabývá problematikou, která se týká prakticky všech zpracovatelů mléka. Proto je podložena Smlouvou o využití výsledků uzavřenou s Českomoravským svazem mlékárenským, z.s. Metodika je k dispozici zdarma všem zájemcům o její využití.
Economical parameters
Zavedení metodiky do standardně vybavené mikrobiologické laboratoře obnáší náklady na pořízení živné půdy (cca 1,5 tis. Kč/500 g), která vystačí na analýzu minimálně 100 vzorků. Přínosy metodiky spočívají ve snížení rizika vzniku technologických problémů a senzorických vad finálních mléčných výrobků díky efektivnějšímu výběru a nakládání se syrovým mlékem. Znamená to snížení výrobních nákladů i ztrát v důsledku nutnosti přepracovat či zlikvidovat neshodné šarže produktů. Použití syrového mléka nevyhovující kvality totiž přináší zpomalené prokysávání (prodloužení doby výroby), zvýšenou tvorbu usazenin v tepelných výměnících (vyšší náklady na sanitaci těchto zařízení), snížení výtěžnosti při výrobě sýrů (vyšší náklady na surovinu) a řadu dalších problémů. Využití této metodiky u jednotlivého zpracovatele mléka může odhadem přinést úspory v řádu stovek tisíc korun ročně.
Certification body designation
Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, Praha 2, 120 56
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů