All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Study on vitamin D in seniors

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Studie Vitamin D seniorů

  • Original language description

    PP prezentace: Macková, M., Tláskal, P., Fenclová, L., Baliková, M., Němečková, I., Bouzek, P.: Studie Vitamin D seniorů. Prezentace. Dietní výživa 2018, 9. – 10. 10. 2018, Pardubice, ČR. Dezert fortifikovaný vitaminem D v koncentraci 5 ug/porci 90 g byl podroben nutričnímu testu u seniorů. Pokusná skupina 33 osob po dobu 5 týdnů na konci zimy konzumovala jednu porci tohoto výrobku denně navíc k běžné stravě. Kontrolní skupina 35 osob konzumovala běžnou stravu. Zhodnocen byl průměrný denní příjem jednotlivých makro- i mikronutrientů a před a po skončení nutričního testu byly odebrány vzorky krve. Stanoven v nich byl 25-hydroxyvitamin D, plasmatický vápník a alkalická fosfatáza. Analýza prokázala, že běžná strava nezajistila dostatečný denní příjem vitaminu D. Během testu v pokusné skupině došlo ke statisticky významnému zvýšení 25-hydroxivitaminu D v krvi, nicméně odhaduje se, že by fortifikace měla být provedena na hodnotu 3-4 krát vyšší, než je v legislativě uvedená doporučená denní dávka 5 ug.

  • Czech name

    Studie Vitamin D seniorů

  • Czech description

    PP prezentace: Macková, M., Tláskal, P., Fenclová, L., Baliková, M., Němečková, I., Bouzek, P.: Studie Vitamin D seniorů. Prezentace. Dietní výživa 2018, 9. – 10. 10. 2018, Pardubice, ČR. Dezert fortifikovaný vitaminem D v koncentraci 5 ug/porci 90 g byl podroben nutričnímu testu u seniorů. Pokusná skupina 33 osob po dobu 5 týdnů na konci zimy konzumovala jednu porci tohoto výrobku denně navíc k běžné stravě. Kontrolní skupina 35 osob konzumovala běžnou stravu. Zhodnocen byl průměrný denní příjem jednotlivých makro- i mikronutrientů a před a po skončení nutričního testu byly odebrány vzorky krve. Stanoven v nich byl 25-hydroxyvitamin D, plasmatický vápník a alkalická fosfatáza. Analýza prokázala, že běžná strava nezajistila dostatečný denní příjem vitaminu D. Během testu v pokusné skupině došlo ke statisticky významnému zvýšení 25-hydroxivitaminu D v krvi, nicméně odhaduje se, že by fortifikace měla být provedena na hodnotu 3-4 krát vyšší, než je v legislativě uvedená doporučená denní dávka 5 ug.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermented dairy products and cheeses for the health nutrition of people, manufacturing technological processes and evaluation methods with the emphasis on the high microbiological safety and improved nutrition parameters</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů