Study on vitamin D in seniors
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studie Vitamin D seniorů
Original language description
PP prezentace: Macková, M., Tláskal, P., Fenclová, L., Baliková, M., Němečková, I., Bouzek, P.: Studie Vitamin D seniorů. Prezentace. Dietní výživa 2018, 9. – 10. 10. 2018, Pardubice, ČR. Dezert fortifikovaný vitaminem D v koncentraci 5 ug/porci 90 g byl podroben nutričnímu testu u seniorů. Pokusná skupina 33 osob po dobu 5 týdnů na konci zimy konzumovala jednu porci tohoto výrobku denně navíc k běžné stravě. Kontrolní skupina 35 osob konzumovala běžnou stravu. Zhodnocen byl průměrný denní příjem jednotlivých makro- i mikronutrientů a před a po skončení nutričního testu byly odebrány vzorky krve. Stanoven v nich byl 25-hydroxyvitamin D, plasmatický vápník a alkalická fosfatáza. Analýza prokázala, že běžná strava nezajistila dostatečný denní příjem vitaminu D. Během testu v pokusné skupině došlo ke statisticky významnému zvýšení 25-hydroxivitaminu D v krvi, nicméně odhaduje se, že by fortifikace měla být provedena na hodnotu 3-4 krát vyšší, než je v legislativě uvedená doporučená denní dávka 5 ug.
Czech name
Studie Vitamin D seniorů
Czech description
PP prezentace: Macková, M., Tláskal, P., Fenclová, L., Baliková, M., Němečková, I., Bouzek, P.: Studie Vitamin D seniorů. Prezentace. Dietní výživa 2018, 9. – 10. 10. 2018, Pardubice, ČR. Dezert fortifikovaný vitaminem D v koncentraci 5 ug/porci 90 g byl podroben nutričnímu testu u seniorů. Pokusná skupina 33 osob po dobu 5 týdnů na konci zimy konzumovala jednu porci tohoto výrobku denně navíc k běžné stravě. Kontrolní skupina 35 osob konzumovala běžnou stravu. Zhodnocen byl průměrný denní příjem jednotlivých makro- i mikronutrientů a před a po skončení nutričního testu byly odebrány vzorky krve. Stanoven v nich byl 25-hydroxyvitamin D, plasmatický vápník a alkalická fosfatáza. Analýza prokázala, že běžná strava nezajistila dostatečný denní příjem vitaminu D. Během testu v pokusné skupině došlo ke statisticky významnému zvýšení 25-hydroxivitaminu D v krvi, nicméně odhaduje se, že by fortifikace měla být provedena na hodnotu 3-4 krát vyšší, než je v legislativě uvedená doporučená denní dávka 5 ug.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermented dairy products and cheeses for the health nutrition of people, manufacturing technological processes and evaluation methods with the emphasis on the high microbiological safety and improved nutrition parameters</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů