All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of single-cell algae and cyanobacteria biomass on the growth and viability of probiotic and lactic acid bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000018" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000018 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv jednobuněčných řas a sinic na růst a životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení

  • Original language description

    Jednobuněčné řasy a sinice jsou v současné době využívány v potravinářském průmyslu za účelem zvýšení nutriční hodnoty potravin. Díky obsahu hodnotných látek, jako jsou proteiny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, antioxidanty, pigmenty a oligo- a polysacharidy, mohou přinášet konzumentům mnohé zdravotní benefity. Látky obsažené v řasách mohou také působit pozitivně na růst probiotických bakterií a vykazovat tak prebiotický efekt. Přídavek jednobuněčných řas či sinic do fermentovaných mléčných výrobků může mít významný vliv na životaschopnost přítomných probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení. Kromě toho však může také negativně ovlivňovat senzorické vlastnosti a tím také limitovat obsah řas ve výrobku. Tato práce se zabývá testováním prebiotického efektu biomasy chlorely a spiruliny přidané do mléka a syrovátky a jejich vlivem na životaschopnost kmenů Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Součástí práce je také senzorické hodnocení vzorků mléka a syrovátky s přidanými řasami. Čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy (Chlorella G11, Chlorella H14, Chlorella AUT a Spirulina maxima) byly aplikovány v práškové formě do mléka a syrovátky v koncentracích 0,2; 0,5 a 1 g/150 ml společně s testovanými kmeny. Přídavek všech druhů jednobuněčných řas a sinic vykazoval pozitivní prebiotický efekt na kmen B. animalis subsp. lactis v mléce i v syrovátce. Přídavky Chlorella G11 a S. maxima v mléce působily prebioticky na L. delbrueckii subsp. bulgaricus, zatímco nárůst S. thermophilus nebyl přídavkem řas ovlivněn. V některých případech vykazoval S. thermophilus lepší životaschopnost ve vzorcích bez biomasy. Z výsledků je zřejmé, že životaschopnost jednotlivých bakteriálních kmenů závisí jak na typu média, tak na přítomnosti prebiotických látek a schopnostech daného kmene je fermentovat.

  • Czech name

    Vliv jednobuněčných řas a sinic na růst a životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení

  • Czech description

    Jednobuněčné řasy a sinice jsou v současné době využívány v potravinářském průmyslu za účelem zvýšení nutriční hodnoty potravin. Díky obsahu hodnotných látek, jako jsou proteiny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, antioxidanty, pigmenty a oligo- a polysacharidy, mohou přinášet konzumentům mnohé zdravotní benefity. Látky obsažené v řasách mohou také působit pozitivně na růst probiotických bakterií a vykazovat tak prebiotický efekt. Přídavek jednobuněčných řas či sinic do fermentovaných mléčných výrobků může mít významný vliv na životaschopnost přítomných probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení. Kromě toho však může také negativně ovlivňovat senzorické vlastnosti a tím také limitovat obsah řas ve výrobku. Tato práce se zabývá testováním prebiotického efektu biomasy chlorely a spiruliny přidané do mléka a syrovátky a jejich vlivem na životaschopnost kmenů Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Součástí práce je také senzorické hodnocení vzorků mléka a syrovátky s přidanými řasami. Čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy (Chlorella G11, Chlorella H14, Chlorella AUT a Spirulina maxima) byly aplikovány v práškové formě do mléka a syrovátky v koncentracích 0,2; 0,5 a 1 g/150 ml společně s testovanými kmeny. Přídavek všech druhů jednobuněčných řas a sinic vykazoval pozitivní prebiotický efekt na kmen B. animalis subsp. lactis v mléce i v syrovátce. Přídavky Chlorella G11 a S. maxima v mléce působily prebioticky na L. delbrueckii subsp. bulgaricus, zatímco nárůst S. thermophilus nebyl přídavkem řas ovlivněn. V některých případech vykazoval S. thermophilus lepší životaschopnost ve vzorcích bez biomasy. Z výsledků je zřejmé, že životaschopnost jednotlivých bakteriálních kmenů závisí jak na typu média, tak na přítomnosti prebiotických látek a schopnostech daného kmene je fermentovat.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    12–21

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database