All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Adherence of genus Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus with the addition of single microalgae and cyanobacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000064" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000064 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Adherence kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus s přídavkem jednobuněčných řas a sinic

  • Original language description

    V dnešní době, kdy jsou kladeny stále větší požadavky na kvalitu potravin a zároveň jejich dlouhodobé uchování, se dostávají do popředí i mnohdy opomíjené metody, jako např. lyofilizace či fermentace. Fermentace je proces, při kterém dochází za účasti mikroorganismů k přeměně organických látek, nejčastěji sacharidů, na látky energeticky chudší. Díky tomuto procesu se potravina stává lépe stravitelnou a zároveň je obohacena o zdraví prospěšné mikroorganismy a jejich metabolity. Velkou část fermentovaných výrobků tvoří fermentované mléčné výrobky. Ty jsou mezi konzumenty velmi oblíbené. Na trhu se vyskytují jak „tradiční“ fermentované mléčné produkty, jako jsou jogurty či kysané mléčné nápoje, ale také ty méně běžné, obohacené o složky podporující jejich zdravotní benefity. Nejčastěji se vyskytujícími bakteriálními kulturami ve fermentovaných mléčných výrobcích jsou kmeny rodu Lactobacillus, Lactococcus, Bifidobacterium či Streptococcus. Jejich prokazatelný probiotický účinek a stabilitu můžeme podpořit celou řadou prebiotik. Za jedny z potencionálních zdrojů prebiotických látek můžeme považovat jednobuněčné řasy a sinice, které jsou považovány za významný zdroj nejen zdraví prospěšných látek (vitamínů a minerálů), ale také bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Na trhu jsou dnes nejdostupnější řasy rodu Chlorella či sinice Spirulina. Ty jsou konzumovány širokou veřejností především ve formě prášků, tablet, nebo jako přídavky v potravinách. Za účelem vývoje nových typů fermentovaných mléčných výrobků s přídavkem chlorelly a spiruliny byla sledována jejich interakce s jogurtovými kulturami. Byl testován vliv přídavku jednobuněčných řas a sinic chlorelly a spiruliny na schopnost adherence kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus na buněčný model simulující střevní epitel in vitro, za použití buněčných linií Caco2 a HT29. Byly použity čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy – Chlorella vulgaris G11 s nízkým obsahem chlorofylu a vysokým obsahem karotenoidů, heterotrofní kmen Chlorella vulgaris H14 kultivovaná ve fermentoru s obsahem glukózy, Chlorella vulgaris AUT s vysokým obsahem chlorofylu kultivovaná autotrofně na venkovních plošinách a sinice Sprirulina maxima, která byla kultivována autotrofně. Experiment probíhal na 24–jamkové destičce s buněčnými liniemi, které byly kultivovány 14 dní. Byla k nim přidána suspenze použitých probiotických kmenů a vzorky biomasy jednobuněčných řas a sinic ve finální koncentraci 2,5 a 5 mg/ml. Po kultivaci byly odstraněny neadherované bakterie a počty bakterií následně analyzovány plotnovou metodou. Přídavek všech druhů jednobuněčných řas a sinic v obou koncentracích vykazoval statisticky významný (p < 0,05) pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus na buněčné linii Caco-2. U linie HT29 byl pozorován statisticky významný pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus u řasy C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT. Adherence kmene L. delbrueckii subsp. bulgaricus nebyla přídavkem řas C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT ovlivněna na žádné z buněčných linií a přídavkem řasy C. vulgaris G11 byla jeho adherence ovlivněna pouze při koncentraci 2,5 mg/ml na buněčné linii HT29. Statisticky významný pozitivní vliv na adherenci byl zaznamenán u přídavku sinice S. maxima v koncentraci 2,5 mg/ml u obou buněčných linií a v koncentraci 5 mg/ml na buněčné linii Caco-2. Výsledky naznačují, že jak C. vulgaris, tak S. maxima mohou ovlivňovat bakteriální adherenci. Citace: Mrvíková I., Medová K., Doskočil I., Brányik T., Kronusová O., Krausová G.: Adherence kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus s přídavkem jednobuněčných řas a sinic. Poster a příspěvek ve sborníku. CzechFoodChem 2021 - Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 24.-26. května 2021, VŠCHT Praha, on-line.

  • Czech name

    Adherence kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus s přídavkem jednobuněčných řas a sinic

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů