All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of addition of single-cell algae and cyanobacteria on the adherence ability of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000038" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:41210/21:88984

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv přídavku jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

  • Original language description

    V současné době roste zájem spotřebitelů o potraviny s „přidanou hodnotou“. Zejména se jedná o potraviny s imunomodulačním potenciálem či jinými zdravotními benefity, mezi které patří i fermentované mléčné výrobky, např. jogurty či kefírové nápoje. Za účelem vývoje nových typů těchto výrobků s přídavkem chlorelly a spiruliny byla sledována jejich interakce s jogurtovými kulturami. V předchozí studii byla pozornost věnována zejména vlivu těchto jednobuněčných řas a sinic na růst a schopnost přežívání kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Na předchozí výsledky se navázalo testováním vlivu přídavku chlorelly a spiruliny na schopnost adherence výše uvedených kmenů na buněčný model simulující střevní epitel in vitro, za použití buněčných linií Caco-2 a HT29. Byly použity čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy – Chlorella vulgaris G11 s nízkým obsahem chlorofylu a vysokým obsahem karotenoidů, heterotrofní kmen Chlorella vulgaris H14 kultivovaná ve fermentoru s obsahem glukózy, Chlorella vulgaris AUT s vysokým obsahem chlorofylu kultivovaná autotrofně na venkovních plošinách a sinice Spirulina maxima, která byla kultivována autotrofně. Experiment probíhal na 24-jamkové destičce s buněčnými liniemi, které byly kultivovány 14 dní. Byla k nim přidána suspenze použitých probiotických kmenů a vzorky biomasy jednobuněčných řas a sinic ve finální koncentraci 2,5 a 5 mg/ml. Po kultivaci byly odstraněny neadherované bakterie a počty bakterií následně analyzovány plotnovou metodou. Přídavek všech druhů jednobuněčných řas a sinic v obou koncentracích vykazoval statisticky významný (p < 0,05) pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus na buněčné linii Caco-2. U linie HT29 byl pozorován statisticky významný pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus u řasy C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT. Adherence kmene L. delbrueckii subsp. bulgaricus nebyla přídavkem řas C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT ovlivněna na žádné z buněčných linií a přídavkem řasy C. vulgaris G11 byla jeho adherence ovlivněna pouze při koncentraci 2,5 mg/ml na buněčné linii HT29. Statisticky významný pozitivní vliv na adherenci byl zaznamenán u přídavku sinice S. maxima v koncentraci 2,5 mg/ml u obou buněčných linií a v koncentraci 5 mg/ml na buněčné linii Caco-2. Výsledky naznačují, že jak C. vulgaris, tak S. maxima mohou ovlivňovat bakteriální adherenci.

  • Czech name

    Vliv přídavku jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

  • Czech description

    V současné době roste zájem spotřebitelů o potraviny s „přidanou hodnotou“. Zejména se jedná o potraviny s imunomodulačním potenciálem či jinými zdravotními benefity, mezi které patří i fermentované mléčné výrobky, např. jogurty či kefírové nápoje. Za účelem vývoje nových typů těchto výrobků s přídavkem chlorelly a spiruliny byla sledována jejich interakce s jogurtovými kulturami. V předchozí studii byla pozornost věnována zejména vlivu těchto jednobuněčných řas a sinic na růst a schopnost přežívání kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Na předchozí výsledky se navázalo testováním vlivu přídavku chlorelly a spiruliny na schopnost adherence výše uvedených kmenů na buněčný model simulující střevní epitel in vitro, za použití buněčných linií Caco-2 a HT29. Byly použity čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy – Chlorella vulgaris G11 s nízkým obsahem chlorofylu a vysokým obsahem karotenoidů, heterotrofní kmen Chlorella vulgaris H14 kultivovaná ve fermentoru s obsahem glukózy, Chlorella vulgaris AUT s vysokým obsahem chlorofylu kultivovaná autotrofně na venkovních plošinách a sinice Spirulina maxima, která byla kultivována autotrofně. Experiment probíhal na 24-jamkové destičce s buněčnými liniemi, které byly kultivovány 14 dní. Byla k nim přidána suspenze použitých probiotických kmenů a vzorky biomasy jednobuněčných řas a sinic ve finální koncentraci 2,5 a 5 mg/ml. Po kultivaci byly odstraněny neadherované bakterie a počty bakterií následně analyzovány plotnovou metodou. Přídavek všech druhů jednobuněčných řas a sinic v obou koncentracích vykazoval statisticky významný (p < 0,05) pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus na buněčné linii Caco-2. U linie HT29 byl pozorován statisticky významný pozitivní vliv na adherenci kmene S. thermophilus u řasy C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT. Adherence kmene L. delbrueckii subsp. bulgaricus nebyla přídavkem řas C. vulgaris H14 a C. vulgaris AUT ovlivněna na žádné z buněčných linií a přídavkem řasy C. vulgaris G11 byla jeho adherence ovlivněna pouze při koncentraci 2,5 mg/ml na buněčné linii HT29. Statisticky významný pozitivní vliv na adherenci byl zaznamenán u přídavku sinice S. maxima v koncentraci 2,5 mg/ml u obou buněčných linií a v koncentraci 5 mg/ml na buněčné linii Caco-2. Výsledky naznačují, že jak C. vulgaris, tak S. maxima mohou ovlivňovat bakteriální adherenci.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    20–24

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database