Diversity of fungal contaminants in dairy plants and products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000040" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000040 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Diverzita fungálních kontaminantů v mlékárenských provozech a produktech
Original language description
Kavková, M., Cihlář, J., Bazalová, O., Dráb, V.: Diverzita fungálních kontaminantů v mlékárenských provozech a produktech. Prezentace. Mléko a sýry, 23.01.2020, Praha, ČR. Houbové organismy, kvasinky a plísně, jsou všudypřítomné organismy, se širokou ekologickou valencí a se schopností kolonizovat různé substráty. V mlékárenských provozech, kromě technologicky užitných druhů, lze detekovat řadu houbových kontaminantů, které se nacházejí ve vzduchu, v technologických jednotkách jako jsou například solné lázně i na samotných produktech, u nichž mohou způsobovat nežádoucí vady. Vzorky získané z prostředí mlékáren tj.spady ze vzduchu, stěry z výroben, vzorky ze solných lázní a sýrů, byly podrobeny mikrobiologické analýze na selektivních médiích pro skupiny kvasinek a plísní na základě jejich mikroskopického obrazu a následně byl každý izolát identifikován molekulárně genetickými metodami. Výsledky potvrdily jak výskyt společných kontaminantů pro mlékárenské provozy, tak výskyt specifických druhů s ohledem na technologii a produkt. Četnost druhů i druhové spektrum bylo ovlivněno nejenom původem vzorku, ale také sezónností, zejména u spadů. Nejvyšší druhová diverzita u byla zaznamenána u rodů vláknitých hub Penicillium sp, Aspergillus sp., Cladosporium sp., Alternaria sp., Phoma sp. a Fusarium sp. Druhová diverzita u askomycetálních kvasinek byla nejvyšší u rodu Candida sp., u basidiomycetálních kvasinek u rodu Trichosporon sp..
Czech name
Diverzita fungálních kontaminantů v mlékárenských provozech a produktech
Czech description
Kavková, M., Cihlář, J., Bazalová, O., Dráb, V.: Diverzita fungálních kontaminantů v mlékárenských provozech a produktech. Prezentace. Mléko a sýry, 23.01.2020, Praha, ČR. Houbové organismy, kvasinky a plísně, jsou všudypřítomné organismy, se širokou ekologickou valencí a se schopností kolonizovat různé substráty. V mlékárenských provozech, kromě technologicky užitných druhů, lze detekovat řadu houbových kontaminantů, které se nacházejí ve vzduchu, v technologických jednotkách jako jsou například solné lázně i na samotných produktech, u nichž mohou způsobovat nežádoucí vady. Vzorky získané z prostředí mlékáren tj.spady ze vzduchu, stěry z výroben, vzorky ze solných lázní a sýrů, byly podrobeny mikrobiologické analýze na selektivních médiích pro skupiny kvasinek a plísní na základě jejich mikroskopického obrazu a následně byl každý izolát identifikován molekulárně genetickými metodami. Výsledky potvrdily jak výskyt společných kontaminantů pro mlékárenské provozy, tak výskyt specifických druhů s ohledem na technologii a produkt. Četnost druhů i druhové spektrum bylo ovlivněno nejenom původem vzorku, ale také sezónností, zejména u spadů. Nejvyšší druhová diverzita u byla zaznamenána u rodů vláknitých hub Penicillium sp, Aspergillus sp., Cladosporium sp., Alternaria sp., Phoma sp. a Fusarium sp. Druhová diverzita u askomycetálních kvasinek byla nejvyšší u rodu Candida sp., u basidiomycetálních kvasinek u rodu Trichosporon sp..
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů