Method for the assessment of resistance of bacteria against heating to (sub)pasteurization temperatures
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000034" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000034 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/QK1910121-CM1.pdf" target="_blank" >https://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/QK1910121-CM1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevům na (sub)pasterační teploty
Original language description
Cílem metodiky je posoudit vliv záhřevu na subpasterační a pasterační teploty na inaktivaci nebo naopak přežívání bakterií, a získané výsledky interpretovat způsobem využitelným v praxi. Testovány mohou být technologicky žádoucí (zákysové i nezákysové), technologicky nežádoucí i patogenní bakterie, a to s výjimkou sporotvorných bakterií. Posuzován může být vliv záhřevu na bakterie nejen při pasteračním nebo termizačním ošetření, ale také při dalších úkonech za zvýšené teploty, jako jsou např. odstřeďování mléka, dohřívání sýřeniny, paření sýrů, sanitace technologických zařízení, praní sýrařských plachetek, a další.
Czech name
Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevům na (sub)pasterační teploty
Czech description
—
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QK1910121-CM1
Regulation ID
SVS/2021/115238-G
Technical parameters
Případně doplnit Pro Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. vydal MILCOM a.s., Ke Dvoru 12a, Praha 6, 2021. ISBN 978-80-88390-02-2. Metodika má 19 stran. Uzavřena byla smlouva o uplatnění metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. (IČO: 26722861) a Českomoravským svazem mlékárenským z.s. (IČO: 15886026) ze dne 01. 07. 2021. Metodika je volně dostupná na odkazech https://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/QK1910121-CM1.pdf a https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user291/Metodiky/Potravin%C3%A1%C5%99stv%C3%AD/QK1910121-CM1.pdf.
Economical parameters
Cena za proměření jednoho kmene v externí laboratoři bude odhadem okolo 15 tis. Kč a zisk se bude pohybovat okolo 3 tis. Kč. Pro konečného uživatele, tedy výrobce mlékárenských aj. potravinářských výrobků, dojde k zamezení ztrát v důsledku výroby neshodných výrobků ve výši řádově stovek tisíc až milionu korun pro každý vyřešený problém.
Certification body designation
Státní veterinární správa
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů