All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Method for the evaluation of heat-resistance of bacteria to (sub)-pasteurization heating temperatures and application thereof to cheese stretching

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000067" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000067 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://biomikro.vscht.cz/files/uzel/65277/0001~~K07KL8o7vDY73jHAN8DIwMgIAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://biomikro.vscht.cz/files/uzel/65277/0001~~K07KL8o7vDY73jHAN8DIwMgIAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevu na (sub)pasterační teploty a její aplikace na paření sýrů

  • Original language description

    Vypracována byla metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevům na subpasterační a pasterační teploty. Metodika umožňuje jednak precizně stanovit konvenční parametry – D-hodnotu a z-hodnotu, a jednak zavádí parametry nové - dobu trvání lag-fáze a dobu do začátku fáze sníženého inaktivačního účinku. Zohledňuje rovněž velikost zpracovávané šarže a další parametry charakterizující konkrétní situaci na daném provoze. Metodika se uplatní především při popisu chování bakterií během reálných technologických operací v mlékárenství, resp. potravinářství. Možnosti metodiky jsou ilustrovány na bakteriích čeledi Enterobacteriaceae zachycených na pařičce sýrů. Mezi testovanými kmeny byly nalezeny značné rozdíly determinující různou míru rizika pro výrobu pařených sýrů. Získané výsledky byly impulzem pro dotčeného výrobce pařených sýrů, aby optimalizoval podmínky paření. Citace: Němečková I., Trešlová Š., Lešková E.: Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevu na (sub)pasterační teploty a její aplikace na paření sýrů. Ostatní – PP prezentace. a příspěvek ve sborníku abstraktů. Konference: Aktuální problematika mikrobiologie potravin 2022, VŠCHT Praha, 07.-08.02.2022. Sborník abstraktů: „Aktuální problematika mikrobiologie potravin 2022“, str. 12. ISBN 978-80-7592-133-8.

  • Czech name

    Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevu na (sub)pasterační teploty a její aplikace na paření sýrů

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů