Method for the evaluation of heat-resistance of bacteria to (sub)-pasteurization heating temperatures and application thereof to cheese stretching
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000067" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000067 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://biomikro.vscht.cz/files/uzel/65277/0001~~K07KL8o7vDY73jHAN8DIwMgIAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://biomikro.vscht.cz/files/uzel/65277/0001~~K07KL8o7vDY73jHAN8DIwMgIAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevu na (sub)pasterační teploty a její aplikace na paření sýrů
Original language description
Vypracována byla metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevům na subpasterační a pasterační teploty. Metodika umožňuje jednak precizně stanovit konvenční parametry – D-hodnotu a z-hodnotu, a jednak zavádí parametry nové - dobu trvání lag-fáze a dobu do začátku fáze sníženého inaktivačního účinku. Zohledňuje rovněž velikost zpracovávané šarže a další parametry charakterizující konkrétní situaci na daném provoze. Metodika se uplatní především při popisu chování bakterií během reálných technologických operací v mlékárenství, resp. potravinářství. Možnosti metodiky jsou ilustrovány na bakteriích čeledi Enterobacteriaceae zachycených na pařičce sýrů. Mezi testovanými kmeny byly nalezeny značné rozdíly determinující různou míru rizika pro výrobu pařených sýrů. Získané výsledky byly impulzem pro dotčeného výrobce pařených sýrů, aby optimalizoval podmínky paření. Citace: Němečková I., Trešlová Š., Lešková E.: Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevu na (sub)pasterační teploty a její aplikace na paření sýrů. Ostatní – PP prezentace. a příspěvek ve sborníku abstraktů. Konference: Aktuální problematika mikrobiologie potravin 2022, VŠCHT Praha, 07.-08.02.2022. Sborník abstraktů: „Aktuální problematika mikrobiologie potravin 2022“, str. 12. ISBN 978-80-7592-133-8.
Czech name
Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevu na (sub)pasterační teploty a její aplikace na paření sýrů
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů