All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methods of supporting the nutritionally beneficial profile of milk fatty acids in cow yoghurt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000061" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000061 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu

  • Original language description

    Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (FAs) a konjugovaná kyselina linolová mohou být pro konzumenty příznivé z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu FAs mléka je důležitá pro nutriční informovanost konzumentů. Vzhledem k tomu, že profil FAs lze pozitivně ovlivnit technologickou modifikací chovu dojnic a případnou selekcí suroviny ke zpracování, bylo cílem práce zjistit, jestli se uvedené změny projeví následně i v jogurtu. Dojnice v pasoucích se stádech měly významně lepší profil FAs, než dojnice celoročně ustájené (C18:2 cis-9, trans-11 (CLA), 1,02 oproti 0,41 %, P <0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené FAs byly od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (C18:2 cis-9, trans-11, obě P <0,001). 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFAs), mononenasycených (MUFAs) a polynenasycených FAs (PUFAs) v jogurtu bylo vysvětlitelných jejich variacemi v původním mléce. Systematickou selekcí syrového mléka nebo modifikací podmínek chovu dojnic lze podpořit garanci zdravotně příznivějšího profilu FAs i pro relevantní jogurty. Citace: Hanuš O., Samková E., Špička J., Mašková G., Hálová K., Kopecký J., Jedelská R.: Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu. PP prezentace a příspěvek ve sborníku. In Ingrovy dny 2021. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita 2021, s. 146–155. ISBN 978-80-7509-785-9. Mendelova Univerzita v Brně, 03.03.2021.

  • Czech name

    Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů