Methods of supporting the nutritionally beneficial profile of milk fatty acids in cow yoghurt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000061" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000061 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu
Original language description
Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (FAs) a konjugovaná kyselina linolová mohou být pro konzumenty příznivé z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu FAs mléka je důležitá pro nutriční informovanost konzumentů. Vzhledem k tomu, že profil FAs lze pozitivně ovlivnit technologickou modifikací chovu dojnic a případnou selekcí suroviny ke zpracování, bylo cílem práce zjistit, jestli se uvedené změny projeví následně i v jogurtu. Dojnice v pasoucích se stádech měly významně lepší profil FAs, než dojnice celoročně ustájené (C18:2 cis-9, trans-11 (CLA), 1,02 oproti 0,41 %, P <0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené FAs byly od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (C18:2 cis-9, trans-11, obě P <0,001). 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFAs), mononenasycených (MUFAs) a polynenasycených FAs (PUFAs) v jogurtu bylo vysvětlitelných jejich variacemi v původním mléce. Systematickou selekcí syrového mléka nebo modifikací podmínek chovu dojnic lze podpořit garanci zdravotně příznivějšího profilu FAs i pro relevantní jogurty. Citace: Hanuš O., Samková E., Špička J., Mašková G., Hálová K., Kopecký J., Jedelská R.: Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu. PP prezentace a příspěvek ve sborníku. In Ingrovy dny 2021. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita 2021, s. 146–155. ISBN 978-80-7509-785-9. Mendelova Univerzita v Brně, 03.03.2021.
Czech name
Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů