All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methods of supporting the nutritionally beneficial profile of milk fatty acids in cow yoghurt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903302" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903302 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu

  • Original language description

    Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (MK) a konjugovaná kyselina linolová (CLA) mohou být pro spotřebitele přínosné z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu MK mléka je důležitá pro nutriční povědomí spotřebitelů. Profil MK lze pozitivně ovlivnit managementem v chovu dojnic a případným výběrem suroviny pro zpracování. Ale co následný jogurt? Pasoucí se stáda měla významně lepší profil MK než ustájená stáda (CLA, 1,02 vs. 0,41 %; P &lt; 0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené MK jsou od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (CLA), obě P &lt; 0,001. 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v jogurtu je vysvětleno jejich variacemi v původním mléce. Systematický výběr syrového mléka nebo úprava podmínek chovu dojnic může podpořit garanci zdravějšího profilu MK i u příslušných jogurtů.

  • Czech name

    Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu

  • Czech description

    Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (MK) a konjugovaná kyselina linolová (CLA) mohou být pro spotřebitele přínosné z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu MK mléka je důležitá pro nutriční povědomí spotřebitelů. Profil MK lze pozitivně ovlivnit managementem v chovu dojnic a případným výběrem suroviny pro zpracování. Ale co následný jogurt? Pasoucí se stáda měla významně lepší profil MK než ustájená stáda (CLA, 1,02 vs. 0,41 %; P &lt; 0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené MK jsou od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (CLA), obě P &lt; 0,001. 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v jogurtu je vysvětleno jejich variacemi v původním mléce. Systematický výběr syrového mléka nebo úprava podmínek chovu dojnic může podpořit garanci zdravějšího profilu MK i u příslušných jogurtů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Ingrovy dny 2021. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    146-155

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 3, 2021

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article