Methods of supporting the nutritionally beneficial profile of milk fatty acids in cow yoghurt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903302" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903302 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/ke-stazeni</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu
Original language description
Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (MK) a konjugovaná kyselina linolová (CLA) mohou být pro spotřebitele přínosné z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu MK mléka je důležitá pro nutriční povědomí spotřebitelů. Profil MK lze pozitivně ovlivnit managementem v chovu dojnic a případným výběrem suroviny pro zpracování. Ale co následný jogurt? Pasoucí se stáda měla významně lepší profil MK než ustájená stáda (CLA, 1,02 vs. 0,41 %; P < 0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené MK jsou od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (CLA), obě P < 0,001. 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v jogurtu je vysvětleno jejich variacemi v původním mléce. Systematický výběr syrového mléka nebo úprava podmínek chovu dojnic může podpořit garanci zdravějšího profilu MK i u příslušných jogurtů.
Czech name
Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu
Czech description
Je známo, že zejména nenasycené mastné kyseliny (MK) a konjugovaná kyselina linolová (CLA) mohou být pro spotřebitele přínosné z hlediska podpory jejich zdraví a možné prevence kardiovaskulárních onemocnění. Znalost profilu MK mléka je důležitá pro nutriční povědomí spotřebitelů. Profil MK lze pozitivně ovlivnit managementem v chovu dojnic a případným výběrem suroviny pro zpracování. Ale co následný jogurt? Pasoucí se stáda měla významně lepší profil MK než ustájená stáda (CLA, 1,02 vs. 0,41 %; P < 0,05). Korelace mezi mlékem a jogurtem pro nutričně významné nenasycené MK jsou od 0,925 (C18:2 n-6) do 0,9988 (CLA), obě P < 0,001. 94, 93 a 97 % variability nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v jogurtu je vysvětleno jejich variacemi v původním mléce. Systematický výběr syrového mléka nebo úprava podmínek chovu dojnic může podpořit garanci zdravějšího profilu MK i u příslušných jogurtů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Ingrovy dny 2021. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
146-155
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 3, 2021
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—