Characterization of the strains from the family Lactobacillaceae isolated from breast milk and infant faeces
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000043" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000043 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/22:43925139
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_194_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Charakterizace izolátů z čeledi Lactobacillaceae získaných z mateřského mléka a stolice kojenců
Original language description
Stolice kojenců a mateřské mléko jsou zdrojem bakterií mléčného kvašení se zajímavými funkčními a technologickými vlastnostmi. Cílem předložené práce bylo izolovat, identifikovat a charakterizovat nové potencionálně probiotické kmeny z čeledi Lactobacillaceae. Sedm izolátů bylo na základě homologie 16S rRNA identifikováno jako Lacticaseibacillus rhamnosus, Limosilactobacillus reuteri a Lactobacillus gasseri. Následně byly u získaných kmenů testovány jejich bezpečnostní (rezistence k antibiotikům, hemolýza) a funkční vlastnosti (odolnost ke žlučovým solím, hydrofobita a antimikrobiální aktivita). Všechny izoláty byly senzitivní ke klinicky významným antibiotikům a nebyla u nich prokázána hemolytická aktivita. Kyselé supernatanty pěti ze sedmi testovaných izolátů vykazovaly antimikrobiální aktivitu vůči vybraným patogenním mikroorganismům. Lcb. rhamnosus 2 21/S/1E prokázal vysokou odolnost ke 3,0 g/L žlučových solí (> 80 %). Hydrofobita buněčného povrchu izolátů se pohybovala v rozmezí 9,8 – 67,9 %. Na základě předběžných výsledků je možné konstatovat, že získané izoláty ze stolice kojenců a mateřského mléka prokázaly slibný probiotický potenciál, nicméně je nutné ověřit jejich další funkční a technologické vlastnosti.
Czech name
Charakterizace izolátů z čeledi Lactobacillaceae získaných z mateřského mléka a stolice kojenců
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Utilization of enzyme and probiotics potential of micro-organisms to develop new and improve the quality and durability of existing dairy and bakery products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
11–15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—