Antifungal activity of yeast against fungal contaminants Aspergillus spp. and Penicillium spp.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000058" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000058 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/22:43924342
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_4.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_4.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungální aktivita kvasinek vůči kontaminantům rodu Aspergillus spp. a Penicillium spp
Original language description
Testování a aplikace protektivních látek přírodního původu nebo nezávadných a bezpečných mikrobiálních agens a jejich produktů se dostává, v návaznosti na poptávku po potravinách bez chemických konzervantů, do popředí výzkumu. Mezi taková agens patří i druhy kvasinek, které vykazují antifungální aktivitu vůči plísním. V naší studii jsme testovali inhibiční aktivitu pěti izolátů Wickerhamomyces anomalus, šesti izolátů kvasinek Kazachstania pseudohumilis, K. humilis, K. barnettii a K. unispora a čtyřech izolátů Kluyveromyces lactis a K. marxianus na růst mycelia osmi druhů aspergilů a šesti druhů penicilií, izolovaných z kontaminovaných potravin a provozů. Výsledky ukázaly, že izoláty jednotlivých druhů kvasinek, které úspěšně inhibovaly aspergily, vykazovaly nižší inhibiční efekt vůči peniciliím. Významná byla také variabilita v citlivosti aspergilů a penicilií vůči testovaným kmenům kvasinek. Aspergillus niger a A. flavus byly vůči působení kvasinek méně citlivé než ostatní druhy aspergilů. Významný inhibiční efekt na růst mycelia aspergilů (74 % oproti kontrolnímu růstu) byl pozorován u izolátů Wickerhamomyces anomallus KV3 (74 %) a KV4 (70 %), kdežto vůči peniciliím se uplatňoval kmen CCDM 605, který inhiboval růst mycelia o 60 % oproti kontrolám. Růst mycelia u penicilií významně inhiboval o 77 % kmen Kluyveromyces lactis CCDM 1054. I když se jedná o in vitro testy, je zřejmé, že určité kmeny kvasinek jsou schopné inhibovat růst mycelia aspergilů a penicilií. Kmen K. lactis CCDM 1054 také intenzivně produkoval kyselinu mléčnou a sorbovou, což snižovalo pH substrátu. Kmeny K. pseuhumilis CCDM 3302 a K. humilis CCDM 3305 inhibovaly růst mycelia plísní o 57-50 % oproti kontrolám. Tyto kmeny a K. lactis CCDM 1054 se lišily spektrem extracelulárně produkovaných proteinů a peptidů v 30KDa koncentrátu.
Czech name
Antifungální aktivita kvasinek vůči kontaminantům rodu Aspergillus spp. a Penicillium spp
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
17–24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—