Identification of Aspergillus sp. in dairy matrices and environment and its suppression by using Lactiplantibacillus plantarum strains
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_192_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_192_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace druhů Aspergillus sp. z mlékařských matric a provozů a jejich regulace pomocí kmenů Lactiplantibacillus plantarum
Original language description
Zástupci rodu Aspergillus sp. jsou celosvětově rozšířené houbové organismy, které díky své metabolické aktivitě, kompetičním vlastnostem a obrovské reprodukční kapacitě osidlují různé substráty ve všech klimatických zónách a ekosystémech. V potravinářském a krmném průmyslu jsou za nežádoucí považovány zejména druhy produkující mykotoxiny jako je např. A. niger, A. flavus, A. parasiticus. V mlékárenských provozech se vyskytuje však řada dalších druhů, které také produkují sekundární metabolity a mohou znehodnocovat mléčné produkty. Ochrana provozů a produktů spočívá především v preventivních a sanitárních opatřeních, která nemusí být vůči těmto kontaminantům efektivní. Vzhledem k současným trendům, které cílí na potraviny bez chemických konzervantů, jsme se zaměřili na biologickou ochranu mléčných produktů založenou na antifungální aktivitě kmenů Lactiplantibacillus plantarum. V rámci této studie bylo z mlékárenských provozů získáno deset čistých kultur aspergilů, které byly identifikovány klasickými kultivačními postupy a tzv. barkódováním. Vůči těmto izolátům/kmenům byla testována antifungální aktivita čtrnácti izolátů a kmenů L. plantarum na umělých médiích a na médiích s mlékem. Také byl hodnocena tolerance aspergilů k obsahu soli v médiu a citlivost vůči produktům L. plantarum. Nejefektivnější antifungální účinek vykazovaly kmeny L. plantarum původem z kvasů a ze siláží. Na potlačení růstu aspergilů měl významný vliv přídavek bezbuněčných filtrátů z L. plantarum do kultivačního média. Významný supresivní účinek vykazovaly také kmeny L. plantarum nakultivované v obnoveném mléce a přidané takto do kultivačního média. Druhy aspergilů, které se nacházejí v sýrárnách jako součást solných lázní, jsou citlivější vůči produktům L. plantarum a tolerují vyšší obsah soli, na rozdíl od ubikvitních druhů, jako je A. niger a A. flavus.
Czech name
Identifikace druhů Aspergillus sp. z mlékařských matric a provozů a jejich regulace pomocí kmenů Lactiplantibacillus plantarum
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
7–16
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—