All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Isolation of antifungally active lactobacilli from edem cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019177" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019177 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Isolation of antifungally active lactobacilli from edem cheese

  • Original language description

    The antifungal activity of 322 lactobacilli strains isolated from Edam cheese at different stages of the ripening process was tested against Fusarium proliferatum M 5689 using a dual overlay spot assay. Approximately 21 % of the isolates showed a certainlevel of inhibitory activity. Seven strains with the strongest antifungal activity were examined by the milk agar plate method with three different mould strains isolated from spoiled dairy products as target microorganisms and compared with the antifungal effectiveness of standard antifungal strains Lactobacillus rhamnosus VT1 and Lb. plantarum DC 1246. The newly isolated lactobacilli strains exhibited the strongest inhibition against F. proliferatum M 5689, followed by Penicillium sp. DMF 0006 and Aspergillus niger DMF 0801. The level of mould growth inhibition of several new isolates, namely Lb. paracasei ST 68, Lb. fermentum ST 40 and Lb. fermentum ST 41, was comparable to or slightly higher compared than tha

  • Czech name

    Izolace antifungálních laktobacilů ze sýrů Eidam

  • Czech description

    Jednou z cest k potlačení plísní a nežádoucí mikroflóry je využití antimikrobiální aktivity BMK, zejména laktobacilů ze skupiny NSLAB přirozeně se vyskytujících v sýru (Devlieghere et al., 2004; Kure et al., 2004; Magnusson et al., 2003). Antifungální aktivita laktobacilů se testovala metodou mléčných agarových misek jako v minulých pracích (Plocková et al., 2004; Suzuki et al., 1991) proti Penicillium sp. DMF 0006, Aspergillus niger DMF 0801 a Fusarium proliferatum M 5689 a porovnala se s aktivitou Lb.rhamnosus VT1 a Lb. plantarum DC1246 (popsáno Danisco, Germany). Metoda mléčných agarových misek představuje vhodný modelový systém k testování potlačování růstu plísní na povrchu sýrů. Nejlépe laktobacily potlačily růst F. proliferatum M 5689 a následně Penicillium sp. DMF 0006. Inhibiční účinek proti A. niger DMF 0801 byl detekovatelný, nicméně mnohem slabší ve srovnání s účinkem proti Fusarium a Penicillium. Inhibiční účinek dříve testovaného souboru laktobacilů byl také nejvyšší pro

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    36

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    HU - HUNGARY

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    405-414

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database