Antifungal Effect of Lactobacilli on Fusarium and Aspergillus Molds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019179" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019179 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus
Original language description
Cílem práce bylo vybrat laktoabcilovou kulturu pro výrobu fermentovaných výrobků s mléčnou a cerealní složkou. Antifungální aktivita 10 laktobacilů proti Fusarium spp. a Aspergillus spp. se testovala agarovou difúzní metodou. Najvyšší aktivita buněk bylapozorována pro kmeny Lbc. curvatus 2775 a Lbc. curvatus 2768, které inhibovaly růst všech plísní. V případě aktivity supernatantu byly nejúčinnější kmeny Lbc. paracasei 05 a Lbc. curvatus 2768.Dále se sledoval vliv laktobacilů na růst plísní Asp. flavusDMF 0802 and Asp. parasiticus DMF 0805 a tvorbu aflatoxinu B1 v tekutém médiu při společné kultivaci pomocí metody vážení mycelia a HPLC stanovením aflatoxinu. Ze zjištěných hodnot koncentrace AFB1 vzhledem ke kontrole, kde nedocházelo k produkci AFB1,se lze dovnímat, že růst přítomných laktobacilů způsobil tvorbu AFB1 vyvoláním stresových růstových podmínek využíváním nutričných složek média a produkcí určitých metabolitů. Následně se detekovala nižší koncentrace AFB1. Tento pokles ko
Czech name
Antifungálny ucinok laktobacilov na plesne rodu Fusarium a Aspergillus
Czech description
Cílem práce bylo vybrat laktoabcilovou kulturu pro výrobu fermentovaných výrobků s mléčnou a cerealní složkou. Antifungální aktivita 10 laktobacilů proti Fusarium spp. a Aspergillus spp. se testovala agarovou difúzní metodou. Najvyšší aktivita buněk bylapozorována pro kmeny Lbc. curvatus 2775 a Lbc. curvatus 2768, které inhibovaly růst všech plísní. V případě aktivity supernatantu byly nejúčinnější kmeny Lbc. paracasei 05 a Lbc. curvatus 2768.Dále se sledoval vliv laktobacilů na růst plísní Asp. flavusDMF 0802 and Asp. parasiticus DMF 0805 a tvorbu aflatoxinu B1 v tekutém médiu při společné kultivaci pomocí metody vážení mycelia a HPLC stanovením aflatoxinu. Ze zjištěných hodnot koncentrace AFB1 vzhledem ke kontrole, kde nedocházelo k produkci AFB1,se lze dovnímat, že růst přítomných laktobacilů způsobil tvorbu AFB1 vyvoláním stresových růstových podmínek využíváním nutričných složek média a produkcí určitých metabolitů. Následně se detekovala nižší koncentrace AFB1. Tento pokles ko
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
101
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
730-737
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—