All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Qualitative and quantitative determination of hydrogen peroxide produced by strains of the genus Lactobacillus

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894762" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894762 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus

  • Original language description

    Peroxid vodíku patří mezi nejdůležitější antimikrobiálně aktivní látky produkované laktobacily. Tato látka inhibuje či usmrcuje široké spektrum mikroorganismů, které nedisponují enzymy štěpícími peroxid, jako je např. katalasa. Baktericidní účinek H2O2 spočívá v tvorbě oxidačních produktů, jako je např. radikál OH-, jenž způsobují zlomy v buněčné DNA citlivých mikroorganismů a v silném oxidačním efektu na jejich membránové lipidy a buněčné proteiny.Cílem této práce bylo porovnat dvě metodiky stanovení H2O2 produkovaného laktobacily, z nichž jedna je určena k detekci tvorby peroxidu a druhá pak k jeho kvantitativnímu stanovení. Bylo zjištěno, že všechny testované laktobacily produkují H2O2 avšak v různých koncentracích. Nejvyšší koncentrace H2O2 (přibližně 1,4 - 2 mg?l-1 fosfátového pufru) byla naměřena u sbírkového kmene Lbc. curvatus DMF 30149, Lbc. casei DMF 30147 a Lbc. paracasei SF1 při počtu buněk v řádů 109 KTJ ml-1. Na modifikovaném agaru byla tvorba peroxidu zaznamenána pouze u

  • Czech name

    Kvalitativní a kvantitativní stanovení peroxidu vodíku produkovaného kmeny rodu Lactobacillus

  • Czech description

    Peroxid vodíku patří mezi nejdůležitější antimikrobiálně aktivní látky produkované laktobacily. Tato látka inhibuje či usmrcuje široké spektrum mikroorganismů, které nedisponují enzymy štěpícími peroxid, jako je např. katalasa. Baktericidní účinek H2O2 spočívá v tvorbě oxidačních produktů, jako je např. radikál OH-, jenž způsobují zlomy v buněčné DNA citlivých mikroorganismů a v silném oxidačním efektu na jejich membránové lipidy a buněčné proteiny.Cílem této práce bylo porovnat dvě metodiky stanovení H2O2 produkovaného laktobacily, z nichž jedna je určena k detekci tvorby peroxidu a druhá pak k jeho kvantitativnímu stanovení. Bylo zjištěno, že všechny testované laktobacily produkují H2O2 avšak v různých koncentracích. Nejvyšší koncentrace H2O2 (přibližně 1,4 - 2 mg?l-1 fosfátového pufru) byla naměřena u sbírkového kmene Lbc. curvatus DMF 30149, Lbc. casei DMF 30147 a Lbc. paracasei SF1 při počtu buněk v řádů 109 KTJ ml-1. Na modifikovaném agaru byla tvorba peroxidu zaznamenána pouze u

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    128-132

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article