Is β-galactosidase merely a hydrolase? And how can this be utilized?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000047 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43930926
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít?
Original language description
β-galaktosidasa, systematickým názvem β-D-galaktosid-galaktohydrolasa (EC 3.2.1.23), patří do skupiny hydrolytických enzymů odštěpujících galaktosu s galaktosidů. Tento enzym vykazuje částečně stejnou aktivitu jako laktasa (EC 3.2.1.108), a je tak někdy i nesprávně označován. Oproti laktose je však tento enzym schopen galaktosu nejen odštěpovat (hydrolytická aktivita), ale i na sacharidové jednotky a řetězce vázat a vytvářet tak galaktooligosacharidy (GOS) (transgalaktosylační aktivita), prebiotika důležitá pro správnou funkci gastrointestinálního traktu. Pokud by byla využita jako substrát laktosa, dojde působením tohoto enzymu k jejímu rozkladu a následné tvorbě GOS. β-galaktosidasa tak poskytuje dvě základní možnosti využití, a to pro výrobu galaktooligosacharidů, případně preparátů s jejich obsahem nebo výrobků se sníženým obsahem laktosy, přičemž by tyto výrobky navíc obsahovaly GOS. Směs pro přípravu preparátu s obsahem GOS byla připravena ze sušené syrovátky a sušeného odtučněného mléka tak, aby výsledná koncentrace laktosy byla 25 %. Do směsi byla přidána β-galaktosidasa (Nurica, Danisco). Reakce probíhala za stálého míchání po dobu 4 hodin a v určených intervalech byly odebírány vzorky pro sledování průběhu reakce. Reakce byla vždy zastavena záhřevem. Nejvyššího obsahu GOS bylo dosaženo po 60 minutách, a to 14 %, při delším působení enzymu docházelo k opětovnému rozkladu GOS. Po 60 minutách bylo spotřebováno 80 % laktosy, při delším působením enzymu docházelo k dalšímu rozkladu laktosy. Takto připravený preparát by bylo možné použít k obohacení různých mléčných fermentovaných výrobků. Citace: Macůrková A., Harkavchenko D., Hyršlová I., Štětina J., Čurda L.: Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít? Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů str. 8. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 37–40. ISBN: 978-80-7592-280-9
Czech name
Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít?
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů