Effect of different feeding conditions and aging on meat tenderness in bulls.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000110" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000110 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000152
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of different feeding conditions and aging on meat tenderness in bulls.
Original language description
18 crossbreed bulls progenies of Charolais or the three-breed (50% Charolais, 25 % Aberdeen Angus, 25 % Czech Fleckvieh) crossbred bull at the parental and Czech Fleckvieh at the maternal position were allocated at weaning to three groups to test the effect of extensive and intensive feeding conditions on tenderness of beef during aging period 2,16,30 and 44 d post-mortem. The highest Warner-Bratzler shear force was measured in the extensive group (3) WBSF=139 N on 2nd day post-mortem. The lowest valuewas for the intensive feeding group (1) on 44th day post-mortem WBSF=42 N. There was the significant difference in the factors interaction (feeding condition and aging). The slopes of the linear functions (WBSF~log aging time*diet) were -57, -60.8 and -24 for the 1st, 2nd and 3rd group, respectively.
Czech name
Vliv různého způsobu výkrmu a zrání na křehkost masa býků.
Czech description
18 kříženců - býků potomstva po otcích Charolais a hybridního otce (50 % charolais, 25 % aberdeen angus, 25 % český strakatý skot) a matkách českého strakatého plemene bylo po odstavu rozděleno do třech pokusných skupin pro testování efektu extenzivnícha intenzivních výkrmových systémů na křehkost masa v průběhu zrání 2,16,30 a 44 dní po porážce. Nejvyšší střižná síla (Warner-Bratzler) byla zjištěna v extenzivní výkrmové skupině (3) WBSF=139 N 2. den po porážce. Nejnižší hodnota byla v intenzivní výkrmové skupině (1) 44 dní po porážce WBSF= 42 N. Byl zjištěn významný efekt interakce mezi faktory způsob výkrmu a zrání). Sklon přímky lineárního popisu poklesu střižné síly (WBSF~log času*výkrm) byl - 57.0; - 60.8 a - 24.0 pro první, 2. a 3. skupinu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Archiva zootechnica
ISSN
1016-4855
e-ISSN
—
Volume of the periodical
11
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
RO - ROMANIA
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—