Validation of deep freezing of pilot samples for checking of time stability of indirect analyses of basic milk composition and for their long shelf-life
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000139" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000139 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000185
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Validation of deep freezing of pilot samples for checking of time stability of indirect analyses of basic milk composition and for their long shelf-life
Original language description
Aim of this work was to verify the stability of long-term stored and deep frozen pilot samples (FPSs). Pilot samples were frozen in liquid nitrogen bath ?196 °C and after that stored at -21 °C for one month (A) and more months (B) till analyse. The pilotsamples were measured by CombiFoss 6000: fat F (%); protein CP (%); lactose L (%); casein C (%); solid non fat SNF (%); urea U (mg/100ml); somatic cell count SCC (ths./ml). In the short-term (A) experiment the impact of freezing on pilot milk samples was relatively small, in the framework of acceptable value of repeatability (+/-0.02 %) for components. The oscilations were markedly higher in the long-term (B) experiment. The applied FPS procedure is usable for stability control of instrumental measurement in milk laboratories.
Czech name
Validace hlubokého zamrazování pilotních vzorků pro kontrolu stability výsledků nepřímých analýz základního složení mléka a pro jejich dlouhodobou údržnost
Czech description
Cílem této práce bylo vyšetřit a ověřit stabilitu dlouhodobě uložených a hluboce zmražených pilotních vzorků pro naznačené účely (FPS). Pilotní vzorky byly zmraženy v tekutém dusíku -196 °C a poté uloženy při -21 °C po jeden měsíc (A) a více měsíců (B) do analýzy. Hodnoty pilotních vzorků byly měřeny pomocí CombiFoss 6000: tuk F (%); bílkoviny CP (%); laktóza L (%); kasein C (%); sušina tukuprostá SNF (%); močovina U (mg/100 ml); počet somatických buněk SCC (tis./ml). V krátkodobém pokuse (A) byl vliv zamražení pilotních vzorků mléka poměrně malý, v podstatě v rámci hodnoty povolené opakovatelnosti (+/-0,02 %) pro složkové ukazatele. V dlouhodobém (B) pokusu byly oscilace hodnot zřetelně větší. Použitý postup FPS je použitelný pro kontrolu stability měření přístrojů v rutinních laboratořích pro testování důležitých ukazatelů kvality mléka.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1P05LA244" target="_blank" >1P05LA244: The co-operation in the framework of international professional organisations ICAR and AFEMA</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—