All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Impact of storage time and temperature on quality of milk with long-shelf life

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63525970" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63525970 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv doby a teploty skladování na jakost trvanlivého mléka

  • Original language description

    Cílem této studie bylo určit vliv doby a teploty skladování na kvalitu trvanlivého mléka. Po dobu 188denního skladování byl sledován koeficient konzistence K, index toku n a viskozita trvanlivého mléka s různým obsahem tuku (0,5 %, 1,5 %, 3,5 % w/w), přičemž byly použity tři režimy skladování při teplotách 5, 20 a 40 ° C. Trvanlivé mléko bylo označeno jako dilatantní tekutina (n&gt; 1). Odstředěné a polotučné mléko se chovalo jako časově závislá tixotropní tekutina. Viskozita UHT (ultra-high temperature) mléka se zvyšovala se zvyšujícím se obsahem tuku. Nejvýznamnější nárůst viskozity během skladování byl pozorován u odstředěného mléka, které bylo skladováno při 5 ° C. Viskozita se také zvýšila v polotučném mléku skladovaném při 5 ° C, respektive při 20 ° C. Naopak, při skladování při 40 °C viskozita trvanlivých mlék (o všech tučnostech) nebyla ovlivněna. V případě plnotučného UHT mléka nerostla viskozita při žádném ze zvolených skladovacích režimů.

  • Czech name

    Vliv doby a teploty skladování na jakost trvanlivého mléka

  • Czech description

    Cílem této studie bylo určit vliv doby a teploty skladování na kvalitu trvanlivého mléka. Po dobu 188denního skladování byl sledován koeficient konzistence K, index toku n a viskozita trvanlivého mléka s různým obsahem tuku (0,5 %, 1,5 %, 3,5 % w/w), přičemž byly použity tři režimy skladování při teplotách 5, 20 a 40 ° C. Trvanlivé mléko bylo označeno jako dilatantní tekutina (n&gt; 1). Odstředěné a polotučné mléko se chovalo jako časově závislá tixotropní tekutina. Viskozita UHT (ultra-high temperature) mléka se zvyšovala se zvyšujícím se obsahem tuku. Nejvýznamnější nárůst viskozity během skladování byl pozorován u odstředěného mléka, které bylo skladováno při 5 ° C. Viskozita se také zvýšila v polotučném mléku skladovaném při 5 ° C, respektive při 20 ° C. Naopak, při skladování při 40 °C viskozita trvanlivých mlék (o všech tučnostech) nebyla ovlivněna. V případě plnotučného UHT mléka nerostla viskozita při žádném ze zvolených skladovacích režimů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    154-158

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 23, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article