Changes in forage quality by animal fertilizers? applications and by different grassland management
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000180" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000180 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Changes in forage quality by animal fertilizers? applications and by different grassland management
Original language description
A long-term small plot trial was established in the locality Rapotin. It consists of treatments with application of three doses of different fertilizers (no fertilization and cattle fertilizers) and with three levels of intensity of cutting (2, 3 and 4 cuts per year). Three levels of fertilization correspond with stocking rate of 0.9, 1.4, and 2 LU.ha-1 (LU=livestock unit). The results obtained during two years of monitoring are reported in this paper. The chemical composition of the forage was evaluated on the basis of Czech state standard and there was also estimated the organic matter digestibility (OMD) in vitro. As for the fodder quality, it was found that the concentration of crude protein (93 ? 170 g.kg-1 DM) and the organic matter digestibility(63-72 %) were higher in treatments with higher intensity of cutting. We also found a significant decrease of concentration of crude fibre (297-224 g.kg-1 DM).
Czech name
Změny výživné hodnoty při aplikaci statkových hnojiv a při různém obhospodařování travních porostů
Czech description
Dlouhodobý maloparcelový pokus byl založen na lokalitě Rapotín. Pokus se skládá z variant s aplikací tří dávek různých hnojiv (bez hnojení; statková hnojiva) a tří intenzit využití (2, 3 a 4 seče za rok). Tři úrovně hnojení odpovídají zatížení 0,9; 1,4 a2 DJ.ha-1 (DJ=dobytčí jednotka). Výsledky získané během dvou let sledování jsou podány v tomto příspěvku. Chemické složení píce bylo hodnoceno na základě ČSN a současně byla stanovována stravitelnost organické hmoty (SOH) in vitro. Z hlediska kvality bylo zjištěno, že obsah N-látek (93 ? 170 g.kg-1 suš.) a stravitelnost organické hmoty (63-72 %) byla vyšší u variant s vyšší intenzitou využití. Rovněž jsme zjistili významný pokles koncentrace vlákniny (297-224 g.kg-1 suš.).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Forage Conservation
ISBN
978-80-88872-78-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
—
Publisher name
Slovak Agricultural Research Centre, Research Institute of Animal Production, Nitra
Place of publication
Poprad
Event location
Nitra
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—