Forage quality by animal fertilizer applications and by different grassland management
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000189" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000189 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000246
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Forage quality by animal fertilizer applications and by different grassland management
Original language description
A long-term small plot trial was established in 2004 on grassland sites in the locality Rapotin. It consists of treatments with application of three doses of different fertilizers (no fertilization and cattle fertilizers) and with three levels of intensity of cutting (2, 3 and 4 cuts per year). Three levels of fertilization correspond with stocking rate of 0.9, 1.4, and 2 LU.ha-1 (LU=livestock unit). The results obtained during two years of monitoring are reported in this paper. The chemical compositionof the forage was evaluated on the basis of Czech state standard and there was also estimated the organic matter digestibility (OMD) in vitro. As for the fodder quality, it was found that the concentration of crude protein (94 ? 170 g.kg-1 DM) and the organic matter digestibility (61-72 %) were higher in treatments with higher intensity of cutting. We also found a significant decrease of concentration of crude fibre (310-230 g.kg-1 DM).
Czech name
Kvalita píce při aplikaci statkových hnojiv a při rozdílném obhospodařování travních porostů
Czech description
Dlouhodobý maloparcelový pratotechnický pokus byl založen v roce 2004 na travních porostech na lokalitě Rapotín. Pokus se skládá z variant s aplikací tří dávek různých hnojiv (bez hnojení; statková hnojiva) a tří intenzit využití (2, 3 a 4 seče za rok).Tři úrovně hnojení odpovídají zatížení 0,9; 1,4 a 2 DJ.ha-1 (DJ=dobytčí jednotka). Výsledky získané během dvou let sledování jsou podány v tomto příspěvku. Chemické složení píce bylo hodnoceno na základě ČSN a současně byla stanovována stravitelnost organické hmoty (SOH) in vitro. Z hlediska kvality bylo zjištěno, že obsah N-látek (94 ? 170 g.kg-1 suš.) a stravitelnost organické hmoty (61-72 %) byla vyšší u variant s vyšší intenzitou využití. Rovněž jsme zjistili významný pokles koncentrace vlákniny (310-230 g.kg-1 suš.).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1P05LA246" target="_blank" >1P05LA246: European grassland federation</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Biodiversity and Animal Feed
ISBN
978-91-85911-47-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Swedish University of Agricultural Sciences
Place of publication
Uppsala
Event location
Uppsala
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—