Selected parameters of MIR-FT method validation to measurement of free fatty acids in milk fat for milk quality laboratories
Result description
The content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is an indicator of raw milk quality. The various indirect infraanalyse (MIR-FT) methods are tested for screening of FFA content. Some characteristics of MIR-FT method validation were stated for determination of FFAs in accredited milk quality laboratories. The impact of milk sample preservation on determination of FFAs was quantified to 0.1869 mmol.100g-1 of fat for K2Cr2O7 and to 0.1813 mmol.100g-1 of fat for bronopol. Both values were significant. Correlations between unpreserved and preserved samples were 0.979 and 0.997 (P < 0.001). The effect was (13.2 and 12.8 %) practically inconsiderable. It is important to compensate this preservation impact via relevant calibration. Transport effect on FFAs was -0.147 + 0.164 mmol.100g-1 of fat (P < 0.05). Correlation was 0.991 (P < 0.001). As the FFA content was slightly decreased by transport, this impact is also practically negligible. The results make possible the centralized calibration.
Keywords
raw milkfree fatty acidsvalidationautocorrelationcentral calibration systempreservation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.
Original language description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (MIR-FT) pro screening obsahu VMK. Byly stanoveny hodnoty některých charakteristik validace metody MIR-FT pro určení VMK v akreditovaných laboratořích kvality mléka. Vliv konzervace vzorků mléka na stanovení VMK byl kvantifikován na 0,1869 mmol.100g-1 tuku pro K2Cr2O7 a na 0,1813 mmol.100g-1 tuku pro bronopol. Obě hodnoty byly významné (P < 0,01 a P < 0,001). Korelace mezi nekonzervovanými a konzervovanými vzorky činily 0,979 a 0,997 (P < 0,001). Vliv byl (13,2 a 12,8 %) prakticky nezanedbatelný. Je významné kompenzovat tento konzervační efekt relevantní kalibrací. Vliv dvojnásobného transportu referenčních vzorků činil u VMK -0,147 + 0,164 mmol.100g-1 tuku (P < 0,05). Korelace byla 0,991 (P < 0,001). Ačkoliv byl obsah VMK transportem mírně zvýšený, je vliv také prakticky zanedbatelný. Výsledky umožňují systém centr
Czech name
Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.
Czech description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (MIR-FT) pro screening obsahu VMK. Byly stanoveny hodnoty některých charakteristik validace metody MIR-FT pro určení VMK v akreditovaných laboratořích kvality mléka. Vliv konzervace vzorků mléka na stanovení VMK byl kvantifikován na 0,1869 mmol.100g-1 tuku pro K2Cr2O7 a na 0,1813 mmol.100g-1 tuku pro bronopol. Obě hodnoty byly významné (P < 0,01 a P < 0,001). Korelace mezi nekonzervovanými a konzervovanými vzorky činily 0,979 a 0,997 (P < 0,001). Vliv byl (13,2 a 12,8 %) prakticky nezanedbatelný. Je významné kompenzovat tento konzervační efekt relevantní kalibrací. Vliv dvojnásobného transportu referenčních vzorků činil u VMK -0,147 + 0,164 mmol.100g-1 tuku (P < 0,05). Korelace byla 0,991 (P < 0,001). Ačkoliv byl obsah VMK transportem mírně zvýšený, je vliv také prakticky zanedbatelný. Výsledky umožňují systém centr
Classification
Type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—
Basic information
Result type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2009