All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Selected parameters of MIR-FT method validation to measurement of free fatty acids in milk fat for milk quality laboratories

Result description

The content of free fatty acids (FFAs) of milk fat is an indicator of raw milk quality. The various indirect infraanalyse (MIR-FT) methods are tested for screening of FFA content. Some characteristics of MIR-FT method validation were stated for determination of FFAs in accredited milk quality laboratories. The impact of milk sample preservation on determination of FFAs was quantified to 0.1869 mmol.100g-1 of fat for K2Cr2O7 and to 0.1813 mmol.100g-1 of fat for bronopol. Both values were significant. Correlations between unpreserved and preserved samples were 0.979 and 0.997 (P < 0.001). The effect was (13.2 and 12.8 %) practically inconsiderable. It is important to compensate this preservation impact via relevant calibration. Transport effect on FFAs was -0.147 + 0.164 mmol.100g-1 of fat (P < 0.05). Correlation was 0.991 (P < 0.001). As the FFA content was slightly decreased by transport, this impact is also practically negligible. The results make possible the centralized calibration.

Keywords

raw milkfree fatty acidsvalidationautocorrelationcentral calibration systempreservation

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.

  • Original language description

    Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (MIR-FT) pro screening obsahu VMK. Byly stanoveny hodnoty některých charakteristik validace metody MIR-FT pro určení VMK v akreditovaných laboratořích kvality mléka. Vliv konzervace vzorků mléka na stanovení VMK byl kvantifikován na 0,1869 mmol.100g-1 tuku pro K2Cr2O7 a na 0,1813 mmol.100g-1 tuku pro bronopol. Obě hodnoty byly významné (P < 0,01 a P < 0,001). Korelace mezi nekonzervovanými a konzervovanými vzorky činily 0,979 a 0,997 (P < 0,001). Vliv byl (13,2 a 12,8 %) prakticky nezanedbatelný. Je významné kompenzovat tento konzervační efekt relevantní kalibrací. Vliv dvojnásobného transportu referenčních vzorků činil u VMK -0,147 + 0,164 mmol.100g-1 tuku (P < 0,05). Korelace byla 0,991 (P < 0,001). Ačkoliv byl obsah VMK transportem mírně zvýšený, je vliv také prakticky zanedbatelný. Výsledky umožňují systém centr

  • Czech name

    Vybrané parametry validace metody MIR-FT k měření volných mastných kyselin v mléčném tuku pro laboratoře kvality mléka.

  • Czech description

    Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (MIR-FT) pro screening obsahu VMK. Byly stanoveny hodnoty některých charakteristik validace metody MIR-FT pro určení VMK v akreditovaných laboratořích kvality mléka. Vliv konzervace vzorků mléka na stanovení VMK byl kvantifikován na 0,1869 mmol.100g-1 tuku pro K2Cr2O7 a na 0,1813 mmol.100g-1 tuku pro bronopol. Obě hodnoty byly významné (P < 0,01 a P < 0,001). Korelace mezi nekonzervovanými a konzervovanými vzorky činily 0,979 a 0,997 (P < 0,001). Vliv byl (13,2 a 12,8 %) prakticky nezanedbatelný. Je významné kompenzovat tento konzervační efekt relevantní kalibrací. Vliv dvojnásobného transportu referenčních vzorků činil u VMK -0,147 + 0,164 mmol.100g-1 tuku (P < 0,05). Korelace byla 0,991 (P < 0,001). Ačkoliv byl obsah VMK transportem mírně zvýšený, je vliv také prakticky zanedbatelný. Výsledky umožňují systém centr

Classification

  • Type

    Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    51

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

Basic information

Result type

Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

Jx

CEP

GM - Food industry

Year of implementation

2009