The interpretation of experimental calibration results of routine IR instruments for determination of free fatty acid contents of milk fat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F08%3A%230000133" target="_blank" >RIV/26788462:_____/08:#0000133 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000180
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Interpretace výsledků experimentální kalibrace rutinních IR přístrojů pro měření látkového obsahu volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku
Original language description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (IR) pro screening obsahu VMK. Byla provedena kalibrace se specificky upravenou sadou referenčních vzorků mléka. Korelační koeficienty mezi metodou referenční a instrumentální činily od 0,67 do 0,90 a byly relativně výhodné. Mezi IR přístroji po kalibraci kolísaly od 0,81 do 0,99 a byly tedy relativně velmi dobré. Hodnoty směrodatných odchylek diferencí mezi metodou referenční a IR metodami byly od 0,798 do 1,282 mmol/100g tuku a byly tak relativně vysoké vzhledem k průměru sady kalibračních vzorků 2,48 mmol/100g tuku. Relativně to bylo od 32,2 do 51,7 %. Instrumentální IR metody sejeví jako dobré screeningové metody pro určení VMK.
Czech name
Interpretace výsledků experimentální kalibrace rutinních IR přístrojů pro měření látkového obsahu volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku
Czech description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality syrového mléka ve smyslu jeho výroby i zpracování. Jsou testovány různé nepřímé metody infraanalýzy (IR) pro screening obsahu VMK. Byla provedena kalibrace se specificky upravenou sadou referenčních vzorků mléka. Korelační koeficienty mezi metodou referenční a instrumentální činily od 0,67 do 0,90 a byly relativně výhodné. Mezi IR přístroji po kalibraci kolísaly od 0,81 do 0,99 a byly tedy relativně velmi dobré. Hodnoty směrodatných odchylek diferencí mezi metodou referenční a IR metodami byly od 0,798 do 1,282 mmol/100g tuku a byly tak relativně vysoké vzhledem k průměru sady kalibračních vzorků 2,48 mmol/100g tuku. Relativně to bylo od 32,2 do 51,7 %. Instrumentální IR metody sejeví jako dobré screeningové metody pro určení VMK.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1P05LA244" target="_blank" >1P05LA244: The co-operation in the framework of international professional organisations ICAR and AFEMA</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—