Creation and development of the calibration model for the indirect determination of the milk fat free acid and the method of a reference sample preparation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000511" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000511 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/11:#0000464
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků
Original language description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality mléka. Referenční metody stanovení obsahu VMK jsou nevhodné pro rutinní kontrolu kvality mléka. Cílem této práce bylo určit vhodnost různých infraanalyzátorů (FTIR, IR) pro měření VMK. Nejprve bylo nezbytné nastavit tyto přístroje podle výsledků získaných referenčními metodami. Sada vzorků mléka pro tento účel musela mít dostatečně široký rozsah koncentrace VMK. Tento rozsah (0,56 - 6,13 mmol 100g-1 tuku) byl připraven mícháním některých vzorků (mechanické zatížení) a vložením vzorků mléka od krav s podvýživou. Dosažené výsledky ze tří pilotních kalibrací ukazovaly možnost užití všech přístrojů pro screening vzorků mléka s dobrou kvalitou, které nejsou poškozeny lipolýzou, a schopnost odlišit je od vzorků s kvalitou horší. Limitní hodnota pro parametr přijatelné kalibrace činila 0,841(P < 0,05).
Czech name
Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků
Czech description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality mléka. Referenční metody stanovení obsahu VMK jsou nevhodné pro rutinní kontrolu kvality mléka. Cílem této práce bylo určit vhodnost různých infraanalyzátorů (FTIR, IR) pro měření VMK. Nejprve bylo nezbytné nastavit tyto přístroje podle výsledků získaných referenčními metodami. Sada vzorků mléka pro tento účel musela mít dostatečně široký rozsah koncentrace VMK. Tento rozsah (0,56 - 6,13 mmol 100g-1 tuku) byl připraven mícháním některých vzorků (mechanické zatížení) a vložením vzorků mléka od krav s podvýživou. Dosažené výsledky ze tří pilotních kalibrací ukazovaly možnost užití všech přístrojů pro screening vzorků mléka s dobrou kvalitou, které nejsou poškozeny lipolýzou, a schopnost odlišit je od vzorků s kvalitou horší. Limitní hodnota pro parametr přijatelné kalibrace činila 0,841(P < 0,05).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LA09030" target="_blank" >LA09030: Cooperation and membership in international professional organizations ICAR and AFEMA</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIII
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
10-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—