Creation and development of the calibration model for the indirect determination of the milk fat free acid and the method of a reference sample preparation
Result description
The content of free fatty acids (FFA) is an indicator of raw milk quality. Reference method of FFA determination is inappropriate for routine milk quality kontrol. The aim of this study was evaluated the suitability of the different infrared analyzers (FTIR, IR) for analyses FFA. At first it is necessary to calibrate these instruments according to the results of a reference method. Set of milk samples for this purpose has to content enough large range of FFA concentration. We prepare this range (0.56 ?6.13 mmol 100g-1 fat) by mixing (mechanical stress) some samples and incorporating milk samples from the cows with malnutrition. The achieved results from three pilot calibrations show the possibility to use all tested instrument for screening milk samples with good quality, which are not damaged with lipolysis and the ability to differentionated them from milk with poor quality. Limit value for acceptability of calibration is 0.841(P < 0,05).
Keywords
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/11:#0000464
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků
Original language description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality mléka. Referenční metody stanovení obsahu VMK jsou nevhodné pro rutinní kontrolu kvality mléka. Cílem této práce bylo určit vhodnost různých infraanalyzátorů (FTIR, IR) pro měření VMK. Nejprve bylo nezbytné nastavit tyto přístroje podle výsledků získaných referenčními metodami. Sada vzorků mléka pro tento účel musela mít dostatečně široký rozsah koncentrace VMK. Tento rozsah (0,56 - 6,13 mmol 100g-1 tuku) byl připraven mícháním některých vzorků (mechanické zatížení) a vložením vzorků mléka od krav s podvýživou. Dosažené výsledky ze tří pilotních kalibrací ukazovaly možnost užití všech přístrojů pro screening vzorků mléka s dobrou kvalitou, které nejsou poškozeny lipolýzou, a schopnost odlišit je od vzorků s kvalitou horší. Limitní hodnota pro parametr přijatelné kalibrace činila 0,841(P < 0,05).
Czech name
Tvorba a vývoj kalibračního modelu pro nepřímé stanovení volných mastných kyselin mléčného tuku a metody přípravy referenčních vzorků
Czech description
Obsah volných mastných kyselin (VMK) mléčného tuku je ukazatelem kvality mléka. Referenční metody stanovení obsahu VMK jsou nevhodné pro rutinní kontrolu kvality mléka. Cílem této práce bylo určit vhodnost různých infraanalyzátorů (FTIR, IR) pro měření VMK. Nejprve bylo nezbytné nastavit tyto přístroje podle výsledků získaných referenčními metodami. Sada vzorků mléka pro tento účel musela mít dostatečně široký rozsah koncentrace VMK. Tento rozsah (0,56 - 6,13 mmol 100g-1 tuku) byl připraven mícháním některých vzorků (mechanické zatížení) a vložením vzorků mléka od krav s podvýživou. Dosažené výsledky ze tří pilotních kalibrací ukazovaly možnost užití všech přístrojů pro screening vzorků mléka s dobrou kvalitou, které nejsou poškozeny lipolýzou, a schopnost odlišit je od vzorků s kvalitou horší. Limitní hodnota pro parametr přijatelné kalibrace činila 0,841(P < 0,05).
Classification
Type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
LA09030: Cooperation and membership in international professional organizations ICAR and AFEMA
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIII
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
10-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—
Basic information
Result type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2011