Analysis of results of calibration stability for citric acid determination using indirect method of infrared spectroscopy (MIR-FT)
Result description
Relationships between reference and instrument (3) results at calibration (n = 10) were: correlation coefficients from 0.983 to 0.992; mean deviations ?0.005, ?0.015 and ?0.015 mmol.l-1; standard deviations of mean of individual differences from 0.390 to0.563 mmol.l-1. Used analytical technologies (1 and 2, 3) were effective and good comparable at calibration. There were regular, larger and similar deviations of instrument 1 from instruments 2 and 3 in proficiency testing in time after calibration (February 2009, 4 months after calibration).Correlation coefficients for CA determination between instruments moved from 0.294 (1x2) to 0.996 (2x3) in proficiency testing after calibration during whole period (18 months). These relationships were always significant (P < 0.05, P < 0.01 and P < 0.001).
Keywords
cowmilkcitric acidinfrared spectroscopyproficiency testingEuclidian distance from origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza výsledků stability kalibrace pro stanovení kyseliny citrónové pomocí nepřímé metody infračervené spektrokopi (MIR-FT)
Original language description
Vztahy mezi referenčními a instrumentálními (3) výsledky při kalibraci (n = 10) byly: korelační koeficienty od 0,983 do 0,992; průměrné odchylky ?0,005, ?0,015 a ?0,015 mmol.l-1; směrodatné odchylky průměru individuálních diferencí od 0,390 do 0,563 mmol.l-1. Použité analytické technologie (1 a 2, 3) byly u kalibrace efektivní a dobře srovnatelné. U přístroje 1 se v čase po kalibraci (únor 2009, 4 měsíce po kalibraci) ve výkonnostních testech projevily pak již poměrně pravidelné větší a podobné odchylkyod přístrojů 2 a 3. Naopak tyto přístroje zůstaly výsledkově po celé pokusné období v poměrně dobré shodě. Korelační koeficienty mezi přístroji navzájem pro stanovení KC se pohybovaly ve výkonnostních testech po kalibraci po celou dobu 18ti měsíců od 0,294 (1x2) do 0,996 (2x3). Tyto vztahy byly vždy významné (P < 0,05, P < 0,01 nebo P < 0,001).
Czech name
Analýza výsledků stability kalibrace pro stanovení kyseliny citrónové pomocí nepřímé metody infračervené spektrokopi (MIR-FT)
Czech description
Vztahy mezi referenčními a instrumentálními (3) výsledky při kalibraci (n = 10) byly: korelační koeficienty od 0,983 do 0,992; průměrné odchylky ?0,005, ?0,015 a ?0,015 mmol.l-1; směrodatné odchylky průměru individuálních diferencí od 0,390 do 0,563 mmol.l-1. Použité analytické technologie (1 a 2, 3) byly u kalibrace efektivní a dobře srovnatelné. U přístroje 1 se v čase po kalibraci (únor 2009, 4 měsíce po kalibraci) ve výkonnostních testech projevily pak již poměrně pravidelné větší a podobné odchylkyod přístrojů 2 a 3. Naopak tyto přístroje zůstaly výsledkově po celé pokusné období v poměrně dobré shodě. Korelační koeficienty mezi přístroji navzájem pro stanovení KC se pohybovaly ve výkonnostních testech po kalibraci po celou dobu 18ti měsíců od 0,294 (1x2) do 0,996 (2x3). Tyto vztahy byly vždy významné (P < 0,05, P < 0,01 nebo P < 0,001).
Classification
Type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
LA09030: Cooperation and membership in international professional organizations ICAR and AFEMA
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
121
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—
Basic information
Result type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2010