Analysis of calibration results for casein determination via indirect method of infrared spectroscopy
Result description
Casein measurement is important for cheesemaking. Reference Kjeldahl method is not suitable for routine purposes. Infra-red spectroscopy MIR and MIR-FT use can be a solutin. Aim of the work was to assess the quality of performed calibrations for validation of calibration parameters. The mean correlation coefficient of calibration (KKK) was 0.974 ? 0.018 (P < 0.001). The mean standard deviation of mean for individual differences (SDID) was 0.03 ? 0.011% (from 0.01 to 0.08). MIR-FT results were slightly better both for calibration and for proficiency testing. The high and low KKKs were higher in the case of accepted calibration as in proficiency testing for MIR-FT and MIR (0.986 > 0.964 and 0.970 > 0.948; 0.982 > 0.947 and 0.947 > 0.911; P < 0.001).
Keywords
cowraw milksamplereference methodinfrared spectroscopynitrogencaseincentral calibration systémvalidationcorrelationregression analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza výsledků kalibrací pro stanovení kaseinu nepřímou metodou infračervené spektroskopie
Original language description
Měření obsahu kaseinu v mléce je významné pro sýrařství. Referenční Kjeldahlova metoda je méně efektivní pro rutinní účely. Řešením může být použití infračervené spektroskopie MIR a MIR-FT. Cílem práce bylo vyhodnotit kvalitu provedených kalibrací metodyMIR a MIR-FT pro validaci parametrů kalibrace. Průměrný variační obor kalibračních sad vzorků činil 0,561 ? 0,164 (od 0,27 do 0,89) %. Průměrný korelační koeficient kalibrace (KKK) činil 0,974 ? 0,018 (P < 0,001). Průměrná směrodatná odchylka průměru individuálních rozdílů (SDID) činila 0,03 ? 0,011 (od 0,01 do 0,08) %. Výsledky metody MIR-FT byly v porovnání k MIR mírně lepší jak pro kalibrace, tak pro výkonnostní testy. Vysoké a nízké KKK byly vyšší v případě přijaté kalibrace než ve výkonnostním testu pro MIR-FT a MIR (0,986 > 0,964 a 0,970 > 0,948; 0,982 > 0,947 a 0,947 > 0,911; P < 0,001).
Czech name
Analýza výsledků kalibrací pro stanovení kaseinu nepřímou metodou infračervené spektroskopie
Czech description
Měření obsahu kaseinu v mléce je významné pro sýrařství. Referenční Kjeldahlova metoda je méně efektivní pro rutinní účely. Řešením může být použití infračervené spektroskopie MIR a MIR-FT. Cílem práce bylo vyhodnotit kvalitu provedených kalibrací metodyMIR a MIR-FT pro validaci parametrů kalibrace. Průměrný variační obor kalibračních sad vzorků činil 0,561 ? 0,164 (od 0,27 do 0,89) %. Průměrný korelační koeficient kalibrace (KKK) činil 0,974 ? 0,018 (P < 0,001). Průměrná směrodatná odchylka průměru individuálních rozdílů (SDID) činila 0,03 ? 0,011 (od 0,01 do 0,08) %. Výsledky metody MIR-FT byly v porovnání k MIR mírně lepší jak pro kalibrace, tak pro výkonnostní testy. Vysoké a nízké KKK byly vyšší v případě přijaté kalibrace než ve výkonnostním testu pro MIR-FT a MIR (0,986 > 0,964 a 0,970 > 0,948; 0,982 > 0,947 a 0,947 > 0,911; P < 0,001).
Classification
Type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendeleianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LVIII
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—
Basic information
Result type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2010