Analysis of calibration results for casein determination via indirect method of infrared spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000453" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000453 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza výsledků kalibrací pro stanovení kaseinu nepřímou metodou infračervené spektroskopie
Original language description
Měření obsahu kaseinu v mléce je významné pro sýrařství. Referenční Kjeldahlova metoda je méně efektivní pro rutinní účely. Řešením může být použití infračervené spektroskopie MIR a MIR-FT. Cílem práce bylo vyhodnotit kvalitu provedených kalibrací metodyMIR a MIR-FT pro validaci parametrů kalibrace. Průměrný variační obor kalibračních sad vzorků činil 0,561 ? 0,164 (od 0,27 do 0,89) %. Průměrný korelační koeficient kalibrace (KKK) činil 0,974 ? 0,018 (P < 0,001). Průměrná směrodatná odchylka průměru individuálních rozdílů (SDID) činila 0,03 ? 0,011 (od 0,01 do 0,08) %. Výsledky metody MIR-FT byly v porovnání k MIR mírně lepší jak pro kalibrace, tak pro výkonnostní testy. Vysoké a nízké KKK byly vyšší v případě přijaté kalibrace než ve výkonnostním testu pro MIR-FT a MIR (0,986 > 0,964 a 0,970 > 0,948; 0,982 > 0,947 a 0,947 > 0,911; P < 0,001).
Czech name
Analýza výsledků kalibrací pro stanovení kaseinu nepřímou metodou infračervené spektroskopie
Czech description
Měření obsahu kaseinu v mléce je významné pro sýrařství. Referenční Kjeldahlova metoda je méně efektivní pro rutinní účely. Řešením může být použití infračervené spektroskopie MIR a MIR-FT. Cílem práce bylo vyhodnotit kvalitu provedených kalibrací metodyMIR a MIR-FT pro validaci parametrů kalibrace. Průměrný variační obor kalibračních sad vzorků činil 0,561 ? 0,164 (od 0,27 do 0,89) %. Průměrný korelační koeficient kalibrace (KKK) činil 0,974 ? 0,018 (P < 0,001). Průměrná směrodatná odchylka průměru individuálních rozdílů (SDID) činila 0,03 ? 0,011 (od 0,01 do 0,08) %. Výsledky metody MIR-FT byly v porovnání k MIR mírně lepší jak pro kalibrace, tak pro výkonnostní testy. Vysoké a nízké KKK byly vyšší v případě přijaté kalibrace než ve výkonnostním testu pro MIR-FT a MIR (0,986 > 0,964 a 0,970 > 0,948; 0,982 > 0,947 a 0,947 > 0,911; P < 0,001).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/ME09081" target="_blank" >ME09081: Research and technological support of keeping and breeding of cattle with dual yield, milk and beef, in Anhui province</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendeleianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LVIII
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—