Performance of effective retrospective calibration of modern MIR and MIR-FT infrared spectroscopy on milk freezing point depression measurement
Result description
Milk freezing point depression (FPD) is important indicator. Aim was to validate procedure of calibration of modern instrumental MIR and MIR-FT methods of milk FPD determination on the basis of derivation reference values from verified system of proficiency testing (PT). During period of repeated use of MIR-FT retrospective calibration according to PT reference the d from PT reference values was as mean 0.000123 ? 0.001399 °C. Mean sd of this d from reference values was 0,0062 ? 0,003339 °C. In the sameperiod the MIR-FT successfulness in PT was 10.0 and for CRYO 85.7%. Mean sd of d from PT reference values was 0.00578 ? 0.003146 for MIR-FT and 0.00115 ? 0.0006 °C for CRYO. Possibility of use of MIR-FT retrospective calibration according to PT resultsin the laboratory network exists.
Keywords
milkfreezing point depressioninfrared spectroscopyelectrical conductivityreferencecalibrationlinear regressionproficiency testingEuclidian distance from origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/11:#0000474
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Provedení efektivní retrospektivní kalibrace moderní infračervené spektroskopie MIR a MIR-FT na měření bodu mrznutí mléka
Original language description
Bod mrznutí mléka (BMM) je důležitý ukazatel. Cílem bylo validovat postup kalibrace metod MIR a MIR-FT stanovení BMM na základě derivace referenčních hodnot z verifikovaného systému výkonnostního testování analytické způsobilosti (PT). V období opakovaného použití retrospektivní kalibrace MIR-FT podle reference z PT byla d od referenčních hodnot PT průměrně -0,000123 ? 0,001399 °C. Průměrná sd tohoto d od referenčních hodnot byla 0,0062 ? 0,003339 °C. Ve stejném období byla úspěšnost pro MIR-FT v PT 10,0 a pro CRYO 85,7 %. Průměrná sd pro d od referenčních hodnot v PT byla 0,00578 ? 0,003146 pro MIR-FT a 0,00115 ? 0,0006 °C pro CRYO. Existuje možnost použití retrospektivní kalibrace MIR-FT podle výsledků PT v laboratorní síti.
Czech name
Provedení efektivní retrospektivní kalibrace moderní infračervené spektroskopie MIR a MIR-FT na měření bodu mrznutí mléka
Czech description
Bod mrznutí mléka (BMM) je důležitý ukazatel. Cílem bylo validovat postup kalibrace metod MIR a MIR-FT stanovení BMM na základě derivace referenčních hodnot z verifikovaného systému výkonnostního testování analytické způsobilosti (PT). V období opakovaného použití retrospektivní kalibrace MIR-FT podle reference z PT byla d od referenčních hodnot PT průměrně -0,000123 ? 0,001399 °C. Průměrná sd tohoto d od referenčních hodnot byla 0,0062 ? 0,003339 °C. Ve stejném období byla úspěšnost pro MIR-FT v PT 10,0 a pro CRYO 85,7 %. Průměrná sd pro d od referenčních hodnot v PT byla 0,00578 ? 0,003146 pro MIR-FT a 0,00115 ? 0,0006 °C pro CRYO. Existuje možnost použití retrospektivní kalibrace MIR-FT podle výsledků PT v laboratorní síti.
Classification
Type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
LA09030: Cooperation and membership in international professional organizations ICAR and AFEMA
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIII
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
15
Pages from-to
17-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—
Basic information
Result type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2011