Validation and uncertainties of urea concentration and milk freezing point measurement via infrared spectroscopy (MIR-FT) for laboratories of milk quality.
Result description
There are more serious reasons why the calibrations of infrared instruments for routine measurement of composition of raw milk for economic purposes. National reference laboratory for raw milk (NRL-RM) produces the sets of reference milk samples for these calibrations, organizes proficiency testing of relevant methods and carries out method validation and estimation of measurement result uncertainty. The successful validation of MIR-FT method for milk freezing point (MFP = BMM) and urea (U = Mo) determination afforded, according to proficiency testing results, the source values for estimation of dilated combined uncertainty of measurement results in laboratory for milk quality and composition control: 0.0071893 ?C it means relatively 1.38 % for MFP; 4.451 mg.100ml-1 and 15.9 % for U. The values are suitable for routine application in accredited laboratory.
Keywords
raw milksampleureamilk freezing pointvalidationresult uncertainty
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Validace a nejistoty měření koncentrace močoviny a bodu mrznutí mléka metodou infračervené spektroskopie (MIR-FT) pro laboratoře kvality mléka.
Original language description
Z řady důvodů jsou potřebné kalibrace infračervených přístrojů pro rutinní měření složení syrového mléka pro hospodářské účely. Národní referenční laboratoř pro syrové mléko (NRL-SM) Rapotín poskytuje sady referenčních vzorků mléka pro tyto kalibrace, organizuje výkonnostní testy relevantních metod a provádí validace metod a odhady nejistot výsledků měření. Úspěšná validace metody MIR-FT pro určení bodu mrznutí mléka (BMM) a močoviny (Mo) v laboratoři kontroly kvality a složení syrového mléka poskytla,podle výsledků výkonnostního testování, zdrojové hodnoty pro odhad rozšířené kombinované nejistoty výsledků měření: 0,0071893 ?C, tj. relativně 1,38 % pro BMM; 4,451 mg.100ml-1 a 15,9 % pro Mo. Hodnoty jsou vhodné pro rutinní aplikaci v akreditované laboratoři.
Czech name
Validace a nejistoty měření koncentrace močoviny a bodu mrznutí mléka metodou infračervené spektroskopie (MIR-FT) pro laboratoře kvality mléka.
Czech description
Z řady důvodů jsou potřebné kalibrace infračervených přístrojů pro rutinní měření složení syrového mléka pro hospodářské účely. Národní referenční laboratoř pro syrové mléko (NRL-SM) Rapotín poskytuje sady referenčních vzorků mléka pro tyto kalibrace, organizuje výkonnostní testy relevantních metod a provádí validace metod a odhady nejistot výsledků měření. Úspěšná validace metody MIR-FT pro určení bodu mrznutí mléka (BMM) a močoviny (Mo) v laboratoři kontroly kvality a složení syrového mléka poskytla,podle výsledků výkonnostního testování, zdrojové hodnoty pro odhad rozšířené kombinované nejistoty výsledků měření: 0,0071893 ?C, tj. relativně 1,38 % pro BMM; 4,451 mg.100ml-1 a 15,9 % pro Mo. Hodnoty jsou vhodné pro rutinní aplikaci v akreditované laboratoři.
Classification
Type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—
Basic information
Result type
Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP
GM - Food industry
Year of implementation
2009