Validation and uncertainties of urea concentration and milk freezing point measurement via infrared spectroscopy (MIR-FT) for laboratories of milk quality.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F09%3A%230000284" target="_blank" >RIV/26788462:_____/09:#0000284 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Validace a nejistoty měření koncentrace močoviny a bodu mrznutí mléka metodou infračervené spektroskopie (MIR-FT) pro laboratoře kvality mléka.
Original language description
Z řady důvodů jsou potřebné kalibrace infračervených přístrojů pro rutinní měření složení syrového mléka pro hospodářské účely. Národní referenční laboratoř pro syrové mléko (NRL-SM) Rapotín poskytuje sady referenčních vzorků mléka pro tyto kalibrace, organizuje výkonnostní testy relevantních metod a provádí validace metod a odhady nejistot výsledků měření. Úspěšná validace metody MIR-FT pro určení bodu mrznutí mléka (BMM) a močoviny (Mo) v laboratoři kontroly kvality a složení syrového mléka poskytla,podle výsledků výkonnostního testování, zdrojové hodnoty pro odhad rozšířené kombinované nejistoty výsledků měření: 0,0071893 ?C, tj. relativně 1,38 % pro BMM; 4,451 mg.100ml-1 a 15,9 % pro Mo. Hodnoty jsou vhodné pro rutinní aplikaci v akreditované laboratoři.
Czech name
Validace a nejistoty měření koncentrace močoviny a bodu mrznutí mléka metodou infračervené spektroskopie (MIR-FT) pro laboratoře kvality mléka.
Czech description
Z řady důvodů jsou potřebné kalibrace infračervených přístrojů pro rutinní měření složení syrového mléka pro hospodářské účely. Národní referenční laboratoř pro syrové mléko (NRL-SM) Rapotín poskytuje sady referenčních vzorků mléka pro tyto kalibrace, organizuje výkonnostní testy relevantních metod a provádí validace metod a odhady nejistot výsledků měření. Úspěšná validace metody MIR-FT pro určení bodu mrznutí mléka (BMM) a močoviny (Mo) v laboratoři kontroly kvality a složení syrového mléka poskytla,podle výsledků výkonnostního testování, zdrojové hodnoty pro odhad rozšířené kombinované nejistoty výsledků měření: 0,0071893 ?C, tj. relativně 1,38 % pro BMM; 4,451 mg.100ml-1 a 15,9 % pro Mo. Hodnoty jsou vhodné pro rutinní aplikaci v akreditované laboratoři.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—