Sensory analysis of buffalo cheeses halloumi, feta and imeruli
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000039 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/1/bull_1_2024_12-24_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/1/bull_1_2024_12-24_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Senzorická analýza buvolích sýrů halloumi, feta a imeruli
Original language description
Produkce buvolích sýrů v České republice již nyní slouží k obohacení tuzemského trhu několika produkty, a to i přes to, že je zde chov buvolů teprve v začátcích. Buvolí sýry jsou totiž v mnohém nutričně hodnotnější než sýry z kravského mléka a stávají se čím dál populárnějšími. V rámci studie byla provedena senzorická analýza sýra halloumi, sýra feta a sýra imeruli vyrobených z mléka buvolů chovaných v České republice a jejich srovnání s kravskými či ovčími a kozími sýry. Senzorická analýza proběhla pomocí rozdílové (rozlišovací) zkoušky, použita byla párová porovnávací zkouška a proběhlo také kvantitativní hodnocení pomocí desetibodové kategorové stupnice. Buvolí sýry byly senzoricky hodnoceny lépe než kravské či ovčí a kozí sýry. Buvolí sýry jsou tedy nutričně a senzoricky hodnotnou alternativou kravských či ovčích a kozích sýrů a jsou vynikající možností zpestření jídelníčku české populace.
Czech name
Senzorická analýza buvolích sýrů halloumi, feta a imeruli
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
244
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
13
Pages from-to
12-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—