Reaction mixture for SSIIA_D gene null allele PCR indentification
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F18%3AN0000007" target="_blank" >RIV/27184145:_____/18:N0000007 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Reakční směs pro identifikaci nulové alely pšenice SSIIA_D pomocí PCR
Original language description
Pšenice jako surovina pro výrobu základních potravin má významný vliv na zdravotní stav obyvatelstva. Její hlavní složka, škrob, je tvořena dvěma polysacharidy – amylózou a amylopektinem. Amylopektin je rychle metabolizován na glukózu a má tak vliv na úroveň glykemického indexu a rozvoj civilizačních onemocnění, jako je obezita nebo diabetes 2. typu. Vyřazením genu z činnosti např. mutagenezí je možno ovlivnit úroveň syntézy amylopektinu a tím i glykemického indexu. Je ale velmi obtížné kumulovat více mutací do jednoho genotypu zároveň, neboť nulové mutace jsou recesivního charakteru a k jejich projevu dojde, pouze pokud jsou kumulovány v homozygotní podobě na všech subgenomech. Uvedený současný stav řeší reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_D metodou kodominantní PCR.
Czech name
Reakční směs pro identifikaci nulové alely pšenice SSIIA_D pomocí PCR
Czech description
Pšenice jako surovina pro výrobu základních potravin má významný vliv na zdravotní stav obyvatelstva. Její hlavní složka, škrob, je tvořena dvěma polysacharidy – amylózou a amylopektinem. Amylopektin je rychle metabolizován na glukózu a má tak vliv na úroveň glykemického indexu a rozvoj civilizačních onemocnění, jako je obezita nebo diabetes 2. typu. Vyřazením genu z činnosti např. mutagenezí je možno ovlivnit úroveň syntézy amylopektinu a tím i glykemického indexu. Je ale velmi obtížné kumulovat více mutací do jednoho genotypu zároveň, neboť nulové mutace jsou recesivního charakteru a k jejich projevu dojde, pouze pokud jsou kumulovány v homozygotní podobě na všech subgenomech. Uvedený současný stav řeší reakční směs pro identifikaci nulové alely genu pšenice SSIIA_D metodou kodominantní PCR.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
31807
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence