All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Mixture for bakery goods with lowered glycemic index production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F19%3AN0000005" target="_blank" >RIV/27184145:_____/19:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Směs na výrobu pečiva se sníženým glykemickým indexem

  • Original language description

    Segment výroby pečiva se v poslední době proměňuje směrem k vyššímu zastoupení produktů s přidanou hodnotou. Je to zejména z důvodů vyšší poptávky zákazníků. Roste zejména poptávka po takových produktech, které mohou redukovat výskyt civilizačních chorob. Mezi civilizační choroby se řadí diabetes a obezita. Jmenované choroby jsou jednotně způsobeny životním stylem a jídelními návyky, kde hlavními faktory jsou nedostatek pohybu a návyk na konzumaci bílého pečiva. Bílé pečivo je produkováno z pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 %, kde složka amylopektin je rychle a snadno stravitelná. To vede k rychlému nárůstu hladiny krevního cukru a jeho opětovného rychlého poklesu, tedy pečivo má vysoký glykemický index. Po poklesu hladiny krevního cukru nastává pocit hladu. Pro omezení výskytu diabetu a obezity se tedy jeví jako potřebné produkovat pečivo se sníženým glykemickým indexem. Tento problém odstraňuje předmět řešení, jehož podstata spočívá při výrobě v nahrazení pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 % pšeničnou moukou se zvýšeným obsahem amylózy. Vyšší obsah amylózy má za důsledek pomalejší uvolňování glukózy a tedy nižší glykemický index. Tuto vlastnost má mouka vyrobené z pšenice nesoucí nulové alely pro gen „Starch synthase IIa“.

  • Czech name

    Směs na výrobu pečiva se sníženým glykemickým indexem

  • Czech description

    Segment výroby pečiva se v poslední době proměňuje směrem k vyššímu zastoupení produktů s přidanou hodnotou. Je to zejména z důvodů vyšší poptávky zákazníků. Roste zejména poptávka po takových produktech, které mohou redukovat výskyt civilizačních chorob. Mezi civilizační choroby se řadí diabetes a obezita. Jmenované choroby jsou jednotně způsobeny životním stylem a jídelními návyky, kde hlavními faktory jsou nedostatek pohybu a návyk na konzumaci bílého pečiva. Bílé pečivo je produkováno z pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 %, kde složka amylopektin je rychle a snadno stravitelná. To vede k rychlému nárůstu hladiny krevního cukru a jeho opětovného rychlého poklesu, tedy pečivo má vysoký glykemický index. Po poklesu hladiny krevního cukru nastává pocit hladu. Pro omezení výskytu diabetu a obezity se tedy jeví jako potřebné produkovat pečivo se sníženým glykemickým indexem. Tento problém odstraňuje předmět řešení, jehož podstata spočívá při výrobě v nahrazení pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 % pšeničnou moukou se zvýšeným obsahem amylózy. Vyšší obsah amylózy má za důsledek pomalejší uvolňování glukózy a tedy nižší glykemický index. Tuto vlastnost má mouka vyrobené z pšenice nesoucí nulové alely pro gen „Starch synthase IIa“.

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    32689

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence