Mixture for bakery goods with lowered glycemic index production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F19%3AN0000005" target="_blank" >RIV/27184145:_____/19:N0000005 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Směs na výrobu pečiva se sníženým glykemickým indexem
Original language description
Segment výroby pečiva se v poslední době proměňuje směrem k vyššímu zastoupení produktů s přidanou hodnotou. Je to zejména z důvodů vyšší poptávky zákazníků. Roste zejména poptávka po takových produktech, které mohou redukovat výskyt civilizačních chorob. Mezi civilizační choroby se řadí diabetes a obezita. Jmenované choroby jsou jednotně způsobeny životním stylem a jídelními návyky, kde hlavními faktory jsou nedostatek pohybu a návyk na konzumaci bílého pečiva. Bílé pečivo je produkováno z pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 %, kde složka amylopektin je rychle a snadno stravitelná. To vede k rychlému nárůstu hladiny krevního cukru a jeho opětovného rychlého poklesu, tedy pečivo má vysoký glykemický index. Po poklesu hladiny krevního cukru nastává pocit hladu. Pro omezení výskytu diabetu a obezity se tedy jeví jako potřebné produkovat pečivo se sníženým glykemickým indexem. Tento problém odstraňuje předmět řešení, jehož podstata spočívá při výrobě v nahrazení pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 % pšeničnou moukou se zvýšeným obsahem amylózy. Vyšší obsah amylózy má za důsledek pomalejší uvolňování glukózy a tedy nižší glykemický index. Tuto vlastnost má mouka vyrobené z pšenice nesoucí nulové alely pro gen „Starch synthase IIa“.
Czech name
Směs na výrobu pečiva se sníženým glykemickým indexem
Czech description
Segment výroby pečiva se v poslední době proměňuje směrem k vyššímu zastoupení produktů s přidanou hodnotou. Je to zejména z důvodů vyšší poptávky zákazníků. Roste zejména poptávka po takových produktech, které mohou redukovat výskyt civilizačních chorob. Mezi civilizační choroby se řadí diabetes a obezita. Jmenované choroby jsou jednotně způsobeny životním stylem a jídelními návyky, kde hlavními faktory jsou nedostatek pohybu a návyk na konzumaci bílého pečiva. Bílé pečivo je produkováno z pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 %, kde složka amylopektin je rychle a snadno stravitelná. To vede k rychlému nárůstu hladiny krevního cukru a jeho opětovného rychlého poklesu, tedy pečivo má vysoký glykemický index. Po poklesu hladiny krevního cukru nastává pocit hladu. Pro omezení výskytu diabetu a obezity se tedy jeví jako potřebné produkovat pečivo se sníženým glykemickým indexem. Tento problém odstraňuje předmět řešení, jehož podstata spočívá při výrobě v nahrazení pšeničné mouky s normálním poměrem amylóza/amylopektin cca 25 % / 75 % pšeničnou moukou se zvýšeným obsahem amylózy. Vyšší obsah amylózy má za důsledek pomalejší uvolňování glukózy a tedy nižší glykemický index. Tuto vlastnost má mouka vyrobené z pšenice nesoucí nulové alely pro gen „Starch synthase IIa“.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
32689
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Výzkumné centrum SELTON, s.r.o.
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence