PEXESO SPRING WHEAT VARIETY WITH INCREASED CAROTENOID CONTENT
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F27184145%3A_____%2F24%3AN0000022" target="_blank" >RIV/27184145:_____/24:N0000022 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://selton.cz/psenicekonf/rocniky/2024.pdf" target="_blank" >http://selton.cz/psenicekonf/rocniky/2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
PEXESO ODRŮDA JARNÍ PŠENICE SE ZVÝŠENÝM OBSAHEM KAROTENOIDŮ
Original language description
Jarní pšenice Pexeso byla vyšlechtěna se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu v genotypu. Oproti běžným odrůdám jarní pšenice je obsah luteinu dvounásobný. Celkový obsah karotenoidů v pšenicích se pohybuje v rozmezí 3,0-10,2 µg/g sušiny v závislosti na druhu. Vzhledem k obsahu karotenoidů získává mouka i pečivo barevný žlutý nádech. Odrůda Pexeso vykazovala obsah luteinu v rozmezí 0,69-0,76 mg/kg oproti kontrolní odrůdě Tercie 0,33-0,39 mg/kg. Obsah zeaxantinu byl u Pexesa v rozmezí 0,43-0,44 mg/kg a u odrůdy Tercie v rozmezí 0,21-0,22 mg/kg. Vlivem technologického a tepelného zpracování dochází ke snížení obsahu karotenoidů. Jako více tepelně stabilní se jeví oproti luteinu zeaxantin
Czech name
PEXESO ODRŮDA JARNÍ PŠENICE SE ZVÝŠENÝM OBSAHEM KAROTENOIDŮ
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů