Microbiological aspects of electromembrane processes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F16%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/16:N0000018 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů
Original language description
Syrovátka obsahuje kromě technologických mikroorganizmů pocházejících z předchozí výroby hlavních mlékárenských výrobků (tvaroh, sýry) i technologicky škodlivé nebo z hygienického hlediska nežádoucí mikroorganizmy, které se do syrovátky dostanou při následné kontaminaci během dlouhodobého skladování za nevhodných podmínek nebo při dopravě a manipulaci se surovinou. Elektrodialýza probíhá ve většině případů při 15 ± 2 °C, což může vést k rozvoji některých mikroorganizmů. Tyto mikroorganizmy se pak množí ve skladovací nádrži a usazují se jako fouling na membránách, rozdělovačích a jiných částech elektrodialyzačního zařízení. Proto je velmi důležité dodržování technologických postupů a zpracovávání čerstvé suroviny pokud možno pasterované. Čištění elektrodialyzačního zařízení také probíhá při relativně nízkých teplotách (15 - 25 °C). Z tohoto důvodu je nezbytné zkrátit dobu po čištění a před zahájením další výroby na minimum. Fázové vzorky syrovátky z vybraných míst byly asepticky odebrány do sterilních vzorkovnic. Byl stanoven celkový počet mikrorganizmů, koliformní mikroorganizmy a enterobakterie, v případě výplachových vod také plísně a kvasinky. Při použitých provozních teplotách se množství koliformních mikroorganizmů a entero bakterií nezvyšovalo, Celkový počet mikroorganizmů se zvyšoval s dobou procesu demineralizace.
Czech name
Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů
Czech description
Syrovátka obsahuje kromě technologických mikroorganizmů pocházejících z předchozí výroby hlavních mlékárenských výrobků (tvaroh, sýry) i technologicky škodlivé nebo z hygienického hlediska nežádoucí mikroorganizmy, které se do syrovátky dostanou při následné kontaminaci během dlouhodobého skladování za nevhodných podmínek nebo při dopravě a manipulaci se surovinou. Elektrodialýza probíhá ve většině případů při 15 ± 2 °C, což může vést k rozvoji některých mikroorganizmů. Tyto mikroorganizmy se pak množí ve skladovací nádrži a usazují se jako fouling na membránách, rozdělovačích a jiných částech elektrodialyzačního zařízení. Proto je velmi důležité dodržování technologických postupů a zpracovávání čerstvé suroviny pokud možno pasterované. Čištění elektrodialyzačního zařízení také probíhá při relativně nízkých teplotách (15 - 25 °C). Z tohoto důvodu je nezbytné zkrátit dobu po čištění a před zahájením další výroby na minimum. Fázové vzorky syrovátky z vybraných míst byly asepticky odebrány do sterilních vzorkovnic. Byl stanoven celkový počet mikrorganizmů, koliformní mikroorganizmy a enterobakterie, v případě výplachových vod také plísně a kvasinky. Při použitých provozních teplotách se množství koliformních mikroorganizmů a entero bakterií nezvyšovalo, Celkový počet mikroorganizmů se zvyšoval s dobou procesu demineralizace.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Vysoká škola chemicko - technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—