All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiological aspects of electromembrane processes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F16%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/16:N0000018 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů

  • Original language description

    Syrovátka obsahuje kromě technologických mikroorganizmů pocházejících z předchozí výroby hlavních mlékárenských výrobků (tvaroh, sýry) i technologicky škodlivé nebo z hygienického hlediska nežádoucí mikroorganizmy, které se do syrovátky dostanou při následné kontaminaci během dlouhodobého skladování za nevhodných podmínek nebo při dopravě a manipulaci se surovinou. Elektrodialýza probíhá ve většině případů při 15 ± 2 °C, což může vést k rozvoji některých mikroorganizmů. Tyto mikroorganizmy se pak množí ve skladovací nádrži a usazují se jako fouling na membránách, rozdělovačích a jiných částech elektrodialyzačního zařízení. Proto je velmi důležité dodržování technologických postupů a zpracovávání čerstvé suroviny pokud možno pasterované. Čištění elektrodialyzačního zařízení také probíhá při relativně nízkých teplotách (15 - 25 °C). Z tohoto důvodu je nezbytné zkrátit dobu po čištění a před zahájením další výroby na minimum. Fázové vzorky syrovátky z vybraných míst byly asepticky odebrány do sterilních vzorkovnic. Byl stanoven celkový počet mikrorganizmů, koliformní mikroorganizmy a enterobakterie, v případě výplachových vod také plísně a kvasinky. Při použitých provozních teplotách se množství koliformních mikroorganizmů a entero bakterií nezvyšovalo, Celkový počet mikroorganizmů se zvyšoval s dobou procesu demineralizace.

  • Czech name

    Mikrobiologické aspekty elektromembránových procesů

  • Czech description

    Syrovátka obsahuje kromě technologických mikroorganizmů pocházejících z předchozí výroby hlavních mlékárenských výrobků (tvaroh, sýry) i technologicky škodlivé nebo z hygienického hlediska nežádoucí mikroorganizmy, které se do syrovátky dostanou při následné kontaminaci během dlouhodobého skladování za nevhodných podmínek nebo při dopravě a manipulaci se surovinou. Elektrodialýza probíhá ve většině případů při 15 ± 2 °C, což může vést k rozvoji některých mikroorganizmů. Tyto mikroorganizmy se pak množí ve skladovací nádrži a usazují se jako fouling na membránách, rozdělovačích a jiných částech elektrodialyzačního zařízení. Proto je velmi důležité dodržování technologických postupů a zpracovávání čerstvé suroviny pokud možno pasterované. Čištění elektrodialyzačního zařízení také probíhá při relativně nízkých teplotách (15 - 25 °C). Z tohoto důvodu je nezbytné zkrátit dobu po čištění a před zahájením další výroby na minimum. Fázové vzorky syrovátky z vybraných míst byly asepticky odebrány do sterilních vzorkovnic. Byl stanoven celkový počet mikrorganizmů, koliformní mikroorganizmy a enterobakterie, v případě výplachových vod také plísně a kvasinky. Při použitých provozních teplotách se množství koliformních mikroorganizmů a entero bakterií nezvyšovalo, Celkový počet mikroorganizmů se zvyšoval s dobou procesu demineralizace.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko - technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 19, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article