Desalination of ultrafiltration permeates of whey by electrodialysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F17%3AN0000019" target="_blank" >RIV/28676092:_____/17:N0000019 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Odsolování ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy
Original language description
Cílem práce bylo ověření možnosti odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátek pomocí elektrodialýzy a porovnání průběhu těchto procesů. Ultrafiltrační permeáty byly získány ze syrovátek vzniklých při různých technologiích zpracování mléka, a to ze sladké syrovátky z výroby sýrů, ze syrovátky z klasické výroby tvarohu a ze syrovátky z výroby termotvarohu. Experimenty s ultrafiltračními permeáty byly prováděny na laboratorní elektrodialyzační jed-notce P EDR-Z/10-0,8 (výrobce MemBrain s.r.o.). Byly zjišťovány výkonové parametry elek-trodialýzy a spotřeby elektrické energie a vody. Odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy je možné, přičemž se ukázalo, že nejvýhodnější je zpracování ultrafil-tračního permeátu ze sladké syrovátky z výroby sýrů.
Czech name
Odsolování ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy
Czech description
Cílem práce bylo ověření možnosti odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátek pomocí elektrodialýzy a porovnání průběhu těchto procesů. Ultrafiltrační permeáty byly získány ze syrovátek vzniklých při různých technologiích zpracování mléka, a to ze sladké syrovátky z výroby sýrů, ze syrovátky z klasické výroby tvarohu a ze syrovátky z výroby termotvarohu. Experimenty s ultrafiltračními permeáty byly prováděny na laboratorní elektrodialyzační jed-notce P EDR-Z/10-0,8 (výrobce MemBrain s.r.o.). Byly zjišťovány výkonové parametry elek-trodialýzy a spotřeby elektrické energie a vody. Odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy je možné, přičemž se ukázalo, že nejvýhodnější je zpracování ultrafil-tračního permeátu ze sladké syrovátky z výroby sýrů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2017
Issue of the periodical within the volume
164
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
9-12
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—